Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulanspersonal tagna ur tjänst

Arbetarbladet är på plats på landstingets ledningskontor och direktrapporterar från dagens presskonferens gällande Arbetarbladets avslöjande förra veckan, att ambulanspersonal vägrade köra en pojke till akuten.

Under pressträffen ska deltagarna berätta om vad landstingets utredning hittills visat och hur de nu agerar.

14.08
Svante Lönnbark inleder. Han berättar att Peter Bivesand, säkerhetschef, kommer att utreda händelsen under våren. Landstinget gör detta för att upprätta förtroendet.
”Det här visar på ett helt oacceptabelt beteende och det strider mot vår värdegrund”, säger Svante Lönnbark.
”Vi vill markera tydligt att det här inte är något som vi från ledningen har överseende med”.

14.09
Den här typen av händelse är inte representativ för verksamheten i stort. Men en sådan här situation är en för mycket”, säger Helena Björkman, divisionschef division Operation.

14.11
Vi har beslutat att skilja två personer ur tjänst, säger Jörgen Tranevik, verksamhetschef för ambulansen.

14.12
Peter Bivesand, säkerhetschef, berättade nyss att journalföringen är bristfällig.

14.14
Gjorde personalen en bedömning av patienten på plats?
– En bedömning görs, men det finns bristfälliga journaluppgifter på plats. Bedömning har utförts, men sedan får utredningen visa om den är tillfyllest, säger Jörgen Tranevik, verksamhetschef ambulansen.

14.16
Min övertygelse är att större delen av vår ambulanspersonal jobbar enligt värdegrunden, säger Svante Lönnbark.

14.17
Jag kommer att titta på verksamheten i stort. Är det ett systemfel som finns eller är det enskilda individer som brustit. Jag har inga indikationer idag på att det kan vara ett systemfel, säger Peter Bivesand.

14.27
Jörgen Tranevik berättar att två personer skiljts från sina tjänster under utredningens gång, med lön. De har inga andra arbetsuppgifter under tiden. Det handlar dels om personen som gjorde det rasistiska uttalandet, vilket har bekräftats av polis samt kollegor. Den andra personen var hade högsta medicinska ansvaret på plats och ansvarar för den bristande journalföringen.

14.30
–Vi har ännu inte sett någon förklaring som skulle kunna vara acceptabel, säger Jörgen Tranevik.
Han har haft kontakt med pojken och beklagat ambulanssjuksköterskans beteende på plats och kommer även att träffa pojken inom kort.

14.33
Den av ambulanssjuksköterskorna som stängs av, för bristande journalföring, har tidigare varslats om varning efter incidenten då tre ambulanser körde med blåljus för att uppmärksamma en svensexa.

14.34
Svante Lönnbark berättar om sina tankar när han fick reda på vad som hänt:
–Det kändes oerhört obehagligt att finnas i ledningen i en organisation där något sådant här över huvud taget kan hända.
Han konstaterar att han har väldigt svårt att ha någon förståelse för den här typen av agerande.

14.42
Peter Bivesand, säkerhetschef, kommer att dela upp utredningen i tre delar: avvikelsrapportering, hantering personal, medicinsk bedömning.

14.44
När det gäller delen avvikelsehantering beror den på att ambulanspersonalen som varit på plats inte har rapporterat någon avvikelse. Det har även varit problem med utredningen av polisens avvikelse. Dels kommer utredningen se över interna rutiner, men även hur man utreder med externa parter som polisen.

14.47
Patientens journal innehåller ingen information om vad som skett. Det finns inga uppgifter om medicinska bedömningar, mätvärden eller andra relevanta uppgifter. Personalen är enligt lag journalföringspliktiga.