Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulanspersonal: "Vi hade kunnat få spö!"

Beskedet ambulanspersonalen fick av SOS-operatören var "Det är lugnt på platsen". Men när de kom fram hamnade de mitt i ett slagsmål.
"Vi hade kunnat få spö!", skriver ambulanspersonalen i en avvikelserapport till Landstinget.

En ambulans i Sandviken fick strax efter klockan 02 på natten 3 augusti ett samtal om att två personer var skadade efter ett slagsmål nära Årsundavägen i Sandviken. En av de skadade hade fått en flaska slagen i huvudet.

Ambulanspersonalen ville inte åka till platsen utan att polis var med, ifall gärningsmännen fortfarande var kvar på samma ställe. SOS-operatören menade då att det var lugnt på platsen, att gärningsmän och misshandlade inte befann sig i närheten av varandra.

Det visade sig inte stämma.

När ambulanspersonalen kommer fram är slagskämparna bara sex meter från varandra, men bråket har lagt sig. När de väl börjar bedöma varsin patients tillstånd brakar slagsmålet lös igen. Det beskriver anmälaren som är en av de två som åkte i ambulansen.

Personalen blev tvungen att fly in i ambulansen och köra ifrån platsen.

"Vi hade kunnat fått spö!", skriver anmälaren i rapporten.

"Det är lätt för SOS och sitta på ett kontor flera mil från platsen och säga att vi ska åka fram och bedöma bråkiga patienter. Det är vår säkerhet det handlar om, man kan inte tumma på den oavsett om SOS-personalen är frustrerad över dåliga resurser.", fortsätter anmälaren sin kritik.

SOS alarm förstår kritiken men menar att det är svårt att förutspå utvecklingar av den här typen.

– Av det jag kan utläsa av det här fallet är att bedömningen var den att situationen hade lugnat ner sig och inte utgjorde någon fara, och då går vi på det vi vet när vi larmar, säger Anders Klarström, presstalesman hos SOS Alarm.

– Rutinerna är sådana. Att det sedan tar fart igen är förstås olyckligt. Då får man be polis att komma till platsen, men innan var bedömningen en annan.