Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulanspersonalen efter Traneviks uppsägning: "Det känns som ett hån"

Nya ambulanschefen säger att han vill få till en bättre dialog med personalen.
Men redan första dagen retade han upp många anställda.
– Det känns som ett hån, säger Patrik Hamberg på stationen i Gävle.

LEDARE: Jourfrågan som antog orimliga proportioner

När regionen efter lång tystnad kallade till presskonferens om ambulansen var det många inom ambulansen som hoppades att beskedet skulle bli att man backade om jourbeslutet.

– Hoppet är det sista som överger en och jag hade en förhoppning att det skulle handla om det, säger Jennie Jonsson, specialistsjuksköterska i ambulanssjukvård på stationen Sandviken-Hofors.

Så blev det inte.

I stället meddelades att ambulanschefen Jörgen Tranevik slutar och att Simon Nilsson, verksamhetschef för akutmottagningarna, tillfälligt tar över ansvaret även för ambulansen.

TV: Mordhot och hat fick Jörgen Tranevik att sluta

Simon Nilsson berättade att han ville försöka få till en bättre dialog med personalen men gjorde också flera skarpa uttalanden som verkar få motsatt effekt.

Bland annat tyckte han att det var ett hån mot personalen på akutmottagningen och vårdavdelningar som arbetar på nätterna att ambulanspersonalen som sover på nätterna får lika mycket i lön.

Han menade också att majoriteten av personalen tycker att jouren är okej och att det bara är en liten grupp som "förpestar tillvaron".

När Arbetarbladet efteråt besöker ambulansstationen i Gävle är stämningen både dämpad och upprörd.

Ambulanssjuksköterskan Patrik Hamberg beklagar att ambulanschefen slutar efter att ha utsatts för hot.

– Det är verkligen jättebeklagligt. Vi tycker alla att det är fruktansvärt, säger han.

Men han är också upprörd å sina egna och kollegornas vägnar.

– Tyvärr var det många av oss som blev väldigt ledsna av det som sades. Att vi inte är värda lika mycket lön som personal som jobbar på sjukhuset och att vi som ifrågasatt jouren bara förstör. Det känns som ett hån, säger Patrik Hamberg.

TV: Simon Nilsson tar över efter Jörgen Tranevik

Uttalandena om att ambulanspersonalen sover nätterna igenom, tycker han är upprörande.

– Tror man att det här är ett Törnrosa-jobb där man får sova då tror man fel. Jag har haft arbetspass där jag har fått köra närmare 100 mil och efteråt gått hem och spytt. Man är inte mer utvilad när man går hem här än man är efter ett pass på akutmottagningen.

Han befarar att uttalandena kan få motsatt effekt.

– Med tanke på de många tråkiga uttalanden som gjordes tror jag tyvärr att det kan bidra till att fler lämnar ambulansen.

Även på stationen Sandviken-Hofors är kritiken stark mot det som sades på de besked som Simon Nilsson lämnade.

– Att han säger att vi sover gott om natten gör en uppgiven och det retar upp oss. Han verkar inte ha insikt i verksamheten och det känns nästan som att det här är värre, säger Jennie Jonsson.

TV: Därför backar inte regionen om ambulansens jourtid

REPRIS FRÅN ARBETARBLADETS LIVESÄNDNING: Jörgen Tranevik lämnar sitt uppdrag som chef på ambulansen efter hot