Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulanspersonalens egna sparförslag – spara på chefer och inför 24-timmarspass

Ambulanspersonal i Gävleborg har tagit fram egna sparförslag för att slippa den omdiskuterade jourtjänstgöringen.
Bland annat föreslår man att antalet chefer ska minskas och att man ska jobba fler 24-timmarspass.

För att spara 4,5 miljoner kronor på ambulansen har ledningen förslagit att ambulanspersonal på mindre stationer inte ska ha arbetstid med vanlig lön på nätterna utan i stället jour och en lägre ersättning.

Det innebär att man kommer att få vara betydligt fler timmar på jobbet än i dag. Totalt en månad mer per år, enligt facken.

Läs mer: Krisen på ambulansen: 18 personer uppges ha sagt upp sig

Men det finns alternativa förslag på hur man ska kunna spara pengar.

Förslag som personalen själv har tagit fram.

I ett av förslagen som skickats in till landstingspolitikerna föreslås bland annat det under vissa akuta patienttransporter ska vara tillåtet att stanna och byta besättning på väg in till sjukhus för att förhindra att det blir övertid.

Det här vill man ska vara möjligt vid så kallade prio 2-transporter där patienten bedöms vara akut sjuk men inte har några livshotande symptom.

Dessutom vill man införa fler arbetspass där man jobbar 24 timmar i sträck vilket man menar skulle frigöra fler arbetstimmar.

Läs mer: Chefernas ambulansutspel får kritik: "Man gaddar ihop sig mot personalen"

För att spara pengar föreslås också att antalet stationschefer kan minskas. Dessutom vill man att det åter ska utbildas och anställas ambulanssjukvårdare. Något som skulle minska behovet av ambulanssjuksköterskor som det är brist på i dag.

– Det har även kommit andra förslag, små och stora, på vad man kan spara på. Allt från att man kan ställa vissa bilar till vilka lakan man ska använda, säger sjukvårdsregionrådet Hannah-Karin Linck (C).

Hon säger dock att politikerna i det här skedet inte kan lägga sig i hur verksamheten ska lösa det här.

– Vi har skickat vidare förslagen till Jörgen Tranevik (ambulanschefen). Det pågår en process inom ambulansen där man tittar på det här, säger Linck.

Läs mer: Cheferna vill spara på ambulansen – deras egna möten har kostat miljoner.