Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulanssjukvården måste fungera i Gävleborg

Genom regionledningens agerande är nu verksamheten inom ambulanssjukvården hotad i Gävleborg. Flera anställda i ambulanssjukvården lämnar nu sina anställningar och därmed är både verksamheten självt och patientsäkerheten allvarligt hotad.

Utlösande faktor i ambulanskrisen är verksamhetsledningens ambition och förslag om hur antalet övertidstimmar ska minskas i ambulansverksamheten. Ledningens lösning är jour, vilket innebär att personalen är i tjänst enbart vid aktiv tjänst under natten. Den ordinarie arbetstiden kan då ökas bortemot en hel arbetsmånad under året och övertiden har trollats bort. Trollkonster har man ju lärt mycket om under regionens chefsdagar 2015.

Ett antal verksamhetschefer i regionen uttalar offentligt sitt stöd för jourförslaget och menar att ”alla andra” bara får betalt när de arbetar! Har dessa chefer till exempel tänkt på att införa jour för sig själva, löneavdrag under sovande tid och vid olika San Franciscoresor? Arbetsförhållanden är olika för olika verksamheter, ambulansarbete är känslomässigt utsatt och att sova på kommando är i olika skeenden inte så enkelt som navelskådande chefskollektiv kan tänkas förmoda.

Verksamhetschefernas syfte var väl att skapa opinion mot personalens invändningar i ambulansfrågan. Resultatet har istället blivit att en vi mot dom- stämning har skapats. Chefer står nu som kollektiv i konflikt med underställd personal. Vad och var har cheferna lärt detta, är det i det soliga Kalifornien eller är det direkt från den yttersta överheten i Region Gävleborg, S, C, MP och V.

Chefen eller cheferna borde i stället lyssna på personalen. Där finns många goda förslag om förbättringar i vården men sådana idéer ingår väl inte i den rådande härskarkulturen i Region Gävleborg. Ambulanssjukvården måste fungera i vårt län och då krävs det att chefer och underställda arbetar tillsammans för verksamhetens utveckling. Nytt högsta ledarskap behövs nog om detta ska bli möjligt i Region Gävleborg.

 Stig Zettlin (SVG)

Regionråd i opposition, Sjukvårdspartiet Gävleborg

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel