Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ametist Azordegan leder Local Heroes-galan: "Jag vill lyfta fram det lokala musiklivet"

/
  • Ametist Azordegan, delvis uppvuxen i Ockelbo, leder Local Heroes-galan.

Hon är en av landets mest respekterade musikjournalister – och delvis uppvuxen i Ockelbo.
Nu kan Arbetarbladet berätta att det blir Ametist Azordegan som leder Local Heroes-galan 23 januari.
– Uppmärksamheten i media tenderar att bli fokuserad kring storstäderna, säger hon.

Annons

Det var ingen tvekan när telefonsamtalet kom från Gästrikland och Local Heroes-galans general Andreas Segemark. Flytten till Stockholm och Vårby gård gick förvisso redan vid 13 års ålder för Ametist Azordegan men hon minns uppväxten i Ockelbo med glädje. Främst tack vare tryggheten.

– Jag är himla glad över att jag fick växa upp i en liten by. Jag uppskattar verkligen att jag fick vara barn länge, när jag sedan kom till Stockholm upplevde jag de andra 13-åringarna som mycket mer härdade. Jag var lite naiv. I Ockelbo låste vi ju inte ens dörren när vi gick och handlade på Ica, berättar Ametist Azordegan.

Ockelbo och den personliga kopplingen till Gästrikland i all ära. Den främsta anledningen till att hon valt att ställa upp som konferencier för Local Heroes-galan är en annan.

– Det är främst för att jag vill lyfta det lokala musiklivet, uppmärksamheten i media tenderar att bli fokuserad kring storstäderna. Jag ser mig själv som ett verktyg – många följer vad jag gör och på så sätt riktas blickarna mot musiken i Gävleområdet. Det känns roligt att kunna hjälpa till, säger hon.

Är man tvungen att bege sig till Stockholm som artist för att slå igenom på allvar tror du?

– Förutsättningarna är i alla fall bättre där. Skivbolagen finns i Stockholm, de bästa pr-byråerna, ett stort utbud av scener och nästan alla av Sveriges musikjournalister – jag är en av dem. Infrastrukturen runt musiken finns i Stockholm.

Vad hoppas du få ut av din medverkan i galan?

– Jag hoppas upptäcka akter, få koll på musiken och hur det låter – det finns ofta lokala skillnader mellan olika områden. Sedan vill jag passa på att prata med så många som möjligt backstage.

Och hur ser du på själva uppgiften att leda galan?

– Jag har lätt för det jobbet och har gjort det många gånger förr. Bland annat på Roskildes näst största scen inför 25 000 personer.

Annons