Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åmot – ett mecka för backpackers

/

Primas backpackers har gett sig ut på vårens sista uppdrag. Denna gång drog vi mot Åmot. The place to be för blivande backpackers, tror vi i alla fall. Saken är den att Åmot sägs vara ett mecka eftersom Gästriklands mest erfarna backpackers bor där.

Annons

1. Hur tar man sig till Åmot?
2. Var ligger stället?
3. Är detta det perfekta uppdraget för riktiga backpackers?
Efter en eller två googlesökningar visade det sig att Åmot ligger utanför Ockelbo, så vi måste ta oss till Ockelbo.  Vilket vi också gör med hjälp av tåg, smidigt och snabbt. Sånt gillar vi. Efter det är det bara att börja ragga körkortskompisar. Och där står han, Fredrik, vår blivande chaufför.

Skog, pimplare och kanske ett rådjur med lite god vilja är upptäckterna under
färden mot byn. Det här blir ett riktigt äventyr. Efter en rak väg och typ 20 minuter senare är vi framme i Åmot och hos Margareta Lindblad. Hon är ena halvan av duon Willma Guide, vår stora förebild.

Margareta berättar om Åmot, vad man gör och hur allt funkar.
– Det är inte många som bor här, cirka 470 personer. 60 barn går i skolan upp till årskurs sex, sen får dom åka till Ockelbo för att gå vidare.
Själva centrum i Åmot består av Konsum och en bensinstation. Konsum
gillar vi. Utan Konsum och skolan skulle inte Åmot vara det det är idag, det håller Margareta också med om.

Lunchstängt

Väl inne i Konsum möts vi av hejningar,  Åmot ligger redan på plus. Utanför affären är det en person som klättrar för glatta livet för att ändra bensinpriserna, för hand. Tur var det att vi inte prickade in vårt besök precis när Konsum har lunchstängt.

Föreningarna i Åmot är väldigt viktiga för att byn ska hålla samman. Affären, mat på skolan, snöröjningen,  isbanorna och gräsklippning är några saker som föreningarna gör för Åmot.  – Föreningarna är ideella. Om inte vi gör någonting så blir det inget gjort. Här på landet  får man kämpa för allt, säger Margareta som är medlem i den ekonomiska föreningen i Åmot.

En grej som vi fastnar för är viltsafarin  som Margareta pratar om. Med Åmots
natur är det en väldigt stor chans att se både det ena och det andra: som varg, björn, lodjur eller älg. Margareta vågar  till och med nästan utlova garanti på att se en älg.

Åmot, något för turister

Som backpacker i Åmot tycker Margareta att det finns många historiska platser att besöka. Kyrkan, Bungeskapellet,  herrgården, kulturhuset och gamla sågverket är några av dom platser som man borde besöka. Sedan även kvarnen, som är det äldsta huset i Åmot. Kvarnen kan man även låna gratis och till exempel använda för att baka tunnbröd.

Varför bor man i Åmot om man får kämpa så mycket för det som vi tycker är självklart?
Vi tror att anledningarna är följande: superhärlig sammanhållning, en helt otrolig natur, söndagsöppet på Konsum numera, badvänligt vatten precis vid knuten och en fin historia.

Summering:
Som slutsats har vi kommit fram till att det här är stället för våra sommarstugor, som vi någon gång i framtiden kommer att skaffa. Ett helt perfekt ställe för det helt enkelt. Att komma bort men inte för långt bort, att ändå ha en liten affär, lite civilisation samtidigt som en helt fantastisk natur och ett fint badställe. Vi gillar Åmot!

Mer läsning

Annons