Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders har bubblor i blodet

Andreas Nylén har bubblor i blodet.
Han älskar champagne lika mycket som han älskar att laga mat.
Testa mästerkockens bästa mellandagsmys med skumpa i glasen.

Det första man ser är det vänliga kritvita leendet. Därefter den sirliga tatueringen på underarmen. "Cristal" står inristat i huden med svart egensinnig skrivstil. Cristal är namnet på en av världens dyraste champagner.


När Andreas och hans sambo Lisa var på semester och fick veta att de väntade barn lät Andreas göra tatueringen för att fira. Cristal kommer att ingå i barnets namn på ett eller annat vis.
Ungefär så mycket älskar Andreas Nylén champagne. Förmodligen rinner det porlande mousserande vätska i hans ådror.
- Champagne är min favorit alla kategorier. Det är som vuxenläsk. En fantastisk dryck som verkligen kan lyfta maten.


Till vardags hittar man Andreas i köket på Hotell Kung Carls bakficka i Stockholm, där han är kökschef. Men då och då dyker han upp i diverse tävlingssammanhang eller TV4:s matprogram. Han har blivit Årets Köttkock och finalist i både Årets Kock, Årets Gröna Kock och Årets Viltkock. I år nådde han semifinalen i Årets Kock.
- Jag vill helst inte ge mig förrän jag vinner. Kung Carl är mitt jobb, men att tävla är min hobby. Då tvingar jag mig själv att utveckla min matlagningsteknik. Jag gillar pulsen, träningen, kreativiteten.


Förhoppningsvis hinner han ta lite ledigt i jul. Andreas Nylén vill gärna slå ett slag för mellandagsmys. Helst med bubblor i glasen.
- Man är fortfarande ledig och har tid att äta tillsammans, men är trött och mätt på julmaten. Satsa på mindre rätter med lite lyxigare ingredienser.


Nu är det är förstås inte alla som har råd att unna sig en flaska Cristal (1 450 spänn på Systemet) till mellandagsmaten, men det finns ju billigare alternativ.
- Välj ett mousserande vin med hög kvalité, annars dör det direkt i glaset och då kan man lika gärna skippa det. Helst ska det vara tillverkat med champagnemetoden och inte bara vara kolsyrat vin.


För vår räkning tog Andreas Nylén fram tre exklusiva recept.
- Lite elegantare smårätter som man kan laga hemma. Klassiskt, men ändå innovativt. Precis sådan mat jag själv gillar. Som gjord för champagne.