Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders motionerar minst

Bodil Ceballos (MP) och Ulla Andersson (V) har varit mest aktiva under det senaste året av Gävleborgs riksdagsledamöter. De har skrivit 57 respektive 56 motioner var.
Minst antal, 10 stycken, har Anders W Jonsson (C) skrapat ihop.

Nyhetsbyrån Siren har sammanställt riksdagsledamöternas motionsskrivande det senaste året. Siffrorna visar att Bodil Ceballos (MP) från Axmar har varit mest aktiv av de tolv ledamöter som representerar Gävleborg. Totalt har hon skrivit 57 motioner.

– Jag tror ändå att det var ovanligt få. Under mitt första år i riksdagen skrev jag 89 motioner, säger hon.

Tortyrfrågor

Under förra årets allmänna motionstid, som är en period på två veckor då riksdagsledamöterna får lägga fram förslag i vilket ämne som helst som riksdagen får besluta om, skrev hon många motioner som rörde mänskliga rättigheter och tortyrfrågor.

– Det var flera olika händelser som gjorde att jag kände ett behov av det. Bland annat att vi skickar ut asylsökande människor som riskerar tortyr i sina hemländer.

Över 99 procent av alla motioner avslås av riksdagen och många blir det inte ens någon debatt om. Enligt Bodil Ceballos finns det andra sätt att mäta hur aktiv en politiker är, men hennes syfte med motionerna är att lyfta nya frågor och på sikt få till svängningar i politiken.

Jonsson sågar motionerande

Anders W Jonsson (C) från Hedesunda sågar totalt motionerandet som arbetsmetod. Han menar att det står i omvänd proportion till hur stort inflytande man har över politiken.

– Man borde i stället räkna antalet samtal till statsrådsberedningen. Jag har minst en kontakt per dag och träffar statsråden Göran Hägglund och Maria Larsson regelbundet, säger han.

Han tycker dock att det är viktigare att lägga motioner när man sitter i opposition. Det är något Bodil Ceballos håller med om.

– Det är vi i oppositionen som ska försöka förändra. De andra ska sitta still i båten, säger hon.

KD mest SD minst

Sett över hela riket motionerades det mest i Kristdemokraterna med i snitt cirka 18 motioner per ledamot, medan Sverigedemokraterna motionerade minst med 3,5 motioner per ledamot. De två enskilda riksdagsledamöter som skrev flest motioner skrev 105 var. 14 riksdagsledamöter skrev inte en enda motion.