Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders W Jonsson tar strid för fiskare

Inom kort ska ödesfrågan för Gävleborgs yrkesfiskare avgöras.

Nu tar riksdagsledamoten Anders W Jonsson (C) strid för strömmingsfisket.

– Jag tänker göra allt jag kan för att regeringen ska begära undantaget, säger han.

Snart är det dags för regeringen att fatta beslut om Sverige ska begära fortsatt undantag från EU:s gränsvärde för dioxin i fet fisk.

I fjol sade landsbygdsministern Eskil Erlandsson till TT att regeringens ambition är att begära förlängning av undantaget. Men sedan dess har Livsmedelsverket kommit till slutsatsen att det är bra för folkhälsan om EU:s gränsvärden gäller även i Sverige.

Katastrofalt

För många yrkesfiskare, bland annat i Gävleborgs län, skulle det vara katastrofalt. Utan undantag kan de varken fiska strömming i matstorlek eller lax, vilka överskrider gränsvärdet och inte skulle få säljas.

– Man tror att fiskarna längst upp i Norrbotten skulle klara sig eftersom de har löjrommen och inte är lika beroende av strömming och lax. Men hos oss skulle fisket slås ut helt och hållet, säger Anders W Jonsson.

Frågan avgörs dock inte i riksdagen, utan av regeringen. Men Jonsson tänker inte luta sig tillbaka.

– EU-kommissionen är tydligen helt inne på att bevilja Sverige undantag och jag tänker göra allt jag kan för att regeringen ska begära undantaget.

Ta kontakt med övriga

Bland annat har han begärt att frågan ska tas upp i Centerpartiets riksdagsgrupp i dag.

– Och jag ska ta kontakt med de andra borgerliga riksdagsledamöterna så att Folkpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna försäkrar sig om att deras partier inte kommer att medverka till ett korkat beslut.

Men ska man inte ta att halterna är för höga på allvar?

– Ja, det är klart att man ska ta det på allvar. Det ska man göra genom att se till att det finns gott om information, framför allt för gravida kvinnor, säger han.

– Gravida kvinnor anförtros beslutet att röka cigaretter eller inte, dricka sprit eller inte. Då är jag helt övertygad om att de kan ta ställning till om de ska äta surströmming varje dag eller inte.

Läs mer

på sidan 3