Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Andersbergspojkar erbjuder gratis läxhjälp på fem språk för nyanlända barn

Fem pojkar med rötterna i Afrikas horn som vet hur svårt det är att lära sig ett nytt språk. Nu hjälper de andra genom sitt skolföretag.

Annons

Onsdagkväll i Andersbergs centrum. Eyman Abukar låser upp dörren till mötes­lokalen Träffpunkten. Snart börjar eleverna droppa in. Han skrattar: ”Det dröjer lite innan någon kommer, du vet, många har svårt att passa tiderna här.”

Två gånger i veckan erbjuder han och de fyra andra i UF-företaget Homework Assistance gratis läxhjälp till nyanlända barn mellan åtta och femton år. Lokalen fylldes direkt när deras initiativ blev känt vid årsskiftet. Runt femton kommer varje gång och då ingår också några föräldrar som tar chansen att förkovra sig.

– Det som är så roligt är att det är övervägande tjejer, säger Eyman Abukar. Annars tror man ju att det är lite svårt här i Andersberg för tjejerna att komma ut. På köpet har vi fått några mammor som också följer med.

LÄS MER: Gävlebon Rolf har samlat information om alla språkcaféer

De fem går i samma klass på Borgarskolan och pluggar handel och administration. I årskurs två är Borgis noga med att så många elever som möjligt ska starta UF-företag. Eyman Abukar berättar att de inte ville hålla på att ta in produkter som de sedan skulle sälja, de kände sig mer bekväma med ett tjänsteföretag. Av fritidsgården Helges fick de tipset om ett språkkafé.

– Gratis läxhjälp för barn, ja, varför inte. Vi snackade ihop oss och sedan drog vi i gång, säger Eyman Abukar.

Hösten handlade om pappersarbete. En affärsplan utvecklades, namn och logga bestämdes, sponsorer söktes upp. Helges ställer upp med mötes­lokalen i Andersberg. Mat­akuten bidrar med fika och både Gavlegårdarna och Studiefrämjandet nappade direkt när när de fick frågan att stötta ekonomiskt.

LÄS OCKSÅ: Brynäs samlar pengar till flyktingar: "När jag såg bilden på Alan såg jag Jonathan"

Alla fem är födda i Afrika. Eyman Abukar kommer från Somalia. Övriga har rötter i Etiopien och ­Eritrea. De kan därför erbjuda hjälp på fem språk: svenska, engelska, somaliska, tigrinya och amhariska.

– Först provar vi alltid på svenska, går det inte väljer vi något av de andra språken, men målet är alltid att de ska lära sig de rätta svenska orden, säger Eyman Abukar. Vi jobbar med alla grundskoleämnen, allt från hemkunskap till biologi.

De vet själva hur viktigt det är att göra sig förstådda i en främmande miljö. När Eyman Abukar som nioåring kom med sin familj blev Sala första anhalt. Enda chansen att ta en plats var att lära sig språket, det tog ett år.

– Det här är vårt sätt att betala tillbaka och hjälpa andra som i dag är i samma situation som vi en gång var, säger han.

LÄS MER: Röda Korset ska hjälpa flyktingbarn

Deras intiativ har uppmärksammats. Homework Assistance bjöds in till kommunens näringslivsfrukost och fick priset Bra för Gävle och vid regionfinalen i ung företagsamhet i Göransson Arena hamnade de på andra plats i tjänstekategorin. Det innebär en biljett till SM i Stockholm 16-17 maj.

– Galamiddag med kända personer, hur häftigt som helst! Vi har blivit intervjuade i lokalradion, vi håller på att bli kändisar! I skolan vet alla vilka vi är, till och med mattanterna har börjat heja på oss, skrattar Eyman Abukar.

Fram till terminens slut fortsätter gratis läxhjälp i Andersberg på onsdagar och söndagar. Men det blir nog en fortsättning i höst. Då torde inte lokalerna räcka till längre.

– Om det är kul? Skojar du. Jag vet att flera vill vara med, både elever och lärare, säger Eyman Abukar.

LÄS OCKSÅ: Gavlegårdarna hoppas på ja till bantade byggplaner i Andersberg