Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Andra såg bara det självdestruktiva”

Under tonåren led Sofia Åkerman av ätstörningar och självskadebeteende. Tack vare teatern lyckades hon återerövra sin självkänsla.

I dag är hon författare, sjuksköterska och nybliven mamma. Tonårs-erfarenheten gav ödmjukhet och samhällsengagemang.

Annons

Visserligen känns de egna tonåren långt borta när hon under vårt telefonsamtal ammar sin lilla Liv i vardagsrummet med ”bebis-saker överallt”. Men Sofia Åkermans tonår var prövande. På grund av ätstörningar och självskadebeteende hamnade hon som 15-åring i psykiatrisk slutenvård och tillbringade två år där.

– I grunden var jag en kreativ person även när jag var sjuk. Men andra såg bara det självdestruktiva hos mig. Vändpunkten kom när jag kom ut och började i en teatergrupp med fantastisk sammanhållning. Att få vänner som mådde bra betydde mycket och fick allt att vända. Det kändes att de saknade mig om jag inte kom till en repetition, säger hon.

Tillfrisknandet gav insikt om en stora fascination för människor och närde tanken på att vara med när något stort inträffar i livet. Hon blev sjuksköterska.

Under utbildningen upplevde hon en nära väns död och som nyutexaminerad arbetade hon inom den palliativa vården. Det väckte funderingar om dödshjälp och intensifierade hennes samhällsengagemang. Tillsammans med bland andra Thérèse Eriksson grundade hon den ideella föreningen Shedo (Self Harm and Eating Disorders Organisation) för att stödja personer som skadar sig själva och skrev boken ”Slutstation rättspsyk”.

Hur mycket hon än har funderat saknar hon ännu ett svar på varför det blev som det blev. Som barn var hon ”kreativ, glad, duktig i skolan, skötsam och artig”.

– Få kunde ana att det skulle hända mig. Jag tycker själv att det är märkligt. Jag har insett att jag aldrig kommer att identifiera alla faktorer. Det är viktigt att acceptera det och gå vidare.

Hon anser att erfarenheten har fört något gott med sig.

– Jag blev mer ödmjuk och har fått större engagemang för andra människor.

Engagemanget tar nu en paus eftersom Sofia Åkerman är nybliven mor.

– Skrivandet kostade mycket energi och engagemang. Det känns skönt att vara föräldraledig och fokusera på en sak under en tid. Sedan kommer jag tillbaka med nya krafter.