Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ändra sjukförsäkringen på torsdag

Annons

På torsdag lyfts frågan om den idag omänskliga sjukförsäkringen i riksdagen. Då kan vi skyndsamt stoppa alla utförsäkringar med fasta tidsgränser och istället göra individuella bedömningar. Denna motion har lagts av de rödgröna och stöds av LO. Nu hoppas vi att även några av regeringspartiernas riksdagsledamöter visar att en human sjukförsäkring är värd att slåss för.

Vi har nu sett effekterna av moderatledda regeringens förändringar i sjukförsäkringen. Fler blir utförsäkrade, försörjningsstödet har skjutit i höjden och många, många människor har drabbats. Vi läser om nya fall i tidningarna varje dag.

Dessutom finns det många som trivs på sina arbeten, som efter sex månaders sjukskrivning och rehabilitering, tvingas söka andra jobb än de jobb de redan har och vill gå tillbaka till.

Det måste vara slut med experimentet att skicka svårt sjuka människor till Arbetsförmedlingen för vidare befordran till arbetsmarknaden. Bara några ynkliga procent av dem som utförsäkrades vid årsskiftet har kommit i jobb på den reguljära arbetsmarknaden. Över hälften av dem som skickades till Arbetsförmedlingen var i september tillbaka hos Försäkringskassan – oftast med ytterligare försämrad hälsa. Detta är kan inte beskrivas som annat än ett fiasko.

Det misslyckade experimentet visade att det inte är Arbetsförmedlingen som kan lösa sjuka människors hälsoproblem. Medicinska problem ska lösas av sjukvården.

Att så många kastas ut ur sjukförsäkringen är inte värdigt ett land som Sverige, och måste omedelbart upphöra. Nu har riksdagsledamöterna chansen att rösta för en kraftig förändring som innebär en större trygghet för våra sjuka.

LO Dalarna och Gävleborg uppmanar därför alla riksdagsledamöter att rösta efter hjärtat nu på torsdag. För er som känner någon riksdagsledamot, ring till denne och kräv att de röstar rätt. Rösta med de rödgrönas förslag!

Ulrika Belin
Ordförande LO Dalarna och Gävleborg

Mer läsning

Annons