Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Andy uppfyller sina drömmar

Vad kan driva någon att springa varv efter varv på en 400-metersbana under ett helt dygn? Andy Tuveson har svaret.
– Jag söker kickar. Det är jätteviktigt för mig.

Annons

Andy har idrottat hela sitt liv och älskat att springa ända sedan han började jaga runt på skogsstigarna hemma i Hagaström som barn. Bakom sig har han sju Vasalopp, åtskilliga långa löparlopp och ett par smått galna bedrifter i stil med 24-timmarsloppet i Skövde, då han lyckades klämma 13,6 mil inom utsatt tid.

Hur mår man efter en sådan prestation?

– De sista två timmarna låg jag bara och åt köttbullar. Jag var sjuk i feber en vecka efteråt. Musklerna var väl helt inflammerade, gissar jag. Jag var ju inte riktigt tränad för såna sträckor, utan ville mest testa det som en mental utmaning.

Trots det hade Andy gärna fortsatt med ultraloppen om han inte hade drabbats av höftproblem. Vid en påföljande operation upptäcktes tendenser till artros och Andys läkare avrådde från långa distanser.

– Det var ett hårt slag, eftersom det är en del av min identitet att springa jättelångt, säger han.

Fast springer rätt långt gör han ändå, berättar han med en stilla förhoppning om att hans läkare inte läser Arbetarbladet. Höften känns bra nu och i sommar väntar halvmaraton i Bydalsfjällen, en rejäl utmaning i dramatisk natur.

För Andy finns kickarna i musiken också. Den har betytt mycket sedan han fick första gitarren vid 18. Andy ingick i bandet Tide, som under sin 14 år långa existens också gått under namnen Zero 69 och The Brand. Bandet upplöstes efter att singeln "Everlasting star" nått tionde plats på topplistan.

– Jättehäftigt, men sedan gick luften ur oss. Flera i bandet bildade familjer och vi la ner, berättar Andy.

Fast tystnaden varade inte länge. Sedan fem år njuter han av att köra covers med gruppen Extra Allt. Han fortsätter skriva egen musik hemmavid och släppte Brynäslåten "Guldet kom hem till slut" till SM-segern 2012.

– Jag bara måste skriva egen musik, det är superviktigt, och jag törs lova att folk får höra av det snart igen.

För en vecka sedan var han med och höll i trådarna vid Arbetarbladets arrangemang Local Herooesgalan på Konserthuset, där han såg till att allt flöt och att blommor och prisstatyetter hamnade där de skulle. Andy har varit med under galans alla fem år, de första två i egenskap av musikhandläggare på Studiefrämjandet, de senaste som kultursamordnare vid Gävle kommun.

– Local Heroes betyder jättemycket för Gävles musikliv. Galan är som en stor personalfest, men den är också otroligt viktig för att visa upp hur mycket bra musik som kommer från Gävle och för att locka nya till musiken.

Och det är just de där unga människorna som tänker att "där uppe ska jag också stå en gång" som Gävles kultursamordnare har som jobb att prioritera när han går in och stöttar olika musik- och kulturprojekt med idéer, pengar, erfarenheter och kontakter. Andy stormtrivs med rollen som går ut på att vara en spindel i nätet av djupt engagerade kulturutövare i alla åldrar som stan, enligt honom, vimlar av.

Hans uppgift är att få saker att hända, oavsett om det är egna eller andras uppslag som ska förverkligas. Gävles levande julkalender är till exempel Andys initiativ och en gyllene chans att visa upp vad enskilda förmågor samt föreningar och andra ideella krafter har att erbjuda. Som så ofta är studieförbunden en viktig samarbetspartner.

– Jobbet har alla delar jag kan önska mig. Det är så kul att hjälpa till att genomföra drömmar!