Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ängsligt och obeslutsamt (s) hotar billigare kollektivtrafik i länet

I det förslag till nya kollektivtrafiktaxor som Folkpartiet har varit med och tagit fram sjunker priserna för resenärer i yttre länet kraftigt. Ett länskort kommer från maj att kosta 790 kronor istället för dagens 1260. Förslaget har förhandlats och kompromissats fram i först kollektivtrafiknämnden och sedan landstingsstyrelsen. Vi i folkpartiet fick inte igenom alla våra önskemål, men vi såg värdet av en bred uppgörelse som innebar billig kollektivtrafik i hela länet och har stött förslaget.

I elfte timmen har nu socialdemokraterna fått kalla fötter. De röstade för förslaget i kollektivtrafiknämnden i höstas. Deras landstingsråd Börje Wennberg yrkade bifall och röstade för förslaget i landstingsstyrelsen den 16/12. Nu hotar de plötsligt att fälla förslaget i landstingsfullmäktige på tisdag. Menar socialdemokraterna allvar med det pressmeddelande de skickade i förra veckan är det stor risk för en återremiss vilket innebär att förslaget måste förhandlas om. Vad som ligger bakom kovändningen kan vi bara spekulera i, men troligen gäller det prissättningen i nuvarande Uppsala stad. Extra anmärkningsvärt är detta med tanke på att (s) i förhandlingarna representerats av Erik Pelling, kommunalråd i Uppsala.

Vi vädjar nu till ansvarstagande socialdemokrater i länet. Låt inte Erik Pellings senkomna invändningar kosta resenärerna i yttre länet 500 kronor i månaden. Se till att förslaget om nya taxor blir verklighet. En återremiss nu innebär sannolikt att införande av nya taxor dröjer till nästa vinter. Det blir många månader med högre taxa för resenärer i Tierp, Östhammar, Heby och Älvkarleby.

Slutligen. Argumentet för högre taxa på längre sträckor är svagt. Vi som reser i länet betalar redan med lägre turtäthet och ofta mörka hållplatser där det saknas både cykelställ och busskur.

Johan Enfeldt
Landstingskandidat (fp) i norra Uppland