Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anhörig överklagar nedlagd utredning

Polisutredningen om den tragiska olycka då en treåring omkom på förskolan Grodan i Järbo har lagts ned. Men en nära anhörig har överklagat. Han anser inte att personalen hade tillräcklig uppsikt när pojken klättrade i träd.

– Hade någon stått där hade han troligtvis klarat sig, men nu fick han hänga i flera minuter, säger han.

Annons

Utredningen startades direkt efter att olyckan inträffat i början på mars. Nu har åklagare beslutat att inte väcka åtal.

Det har aldrig funnits någon skäligen misstänkt, men undersökningen har koncentrerats kring tillsynen av pojken och de andra barn som lekte ute på gården på förskolan Grodan i Järbo som är ett föräldrakooperativ.

Treårige Martin klättrade i ett litet träd tillsammans med en kompis. Den personal som hade ansvar för uteleken fanns på gården och såg pojkarna i trädet.

Sedan blev det dags att gå och hämta posten. Förskolläraren gick i väg tillsammans med två av barnen. När hon kom tillbaka hade hon inte direkt översikt över trädet. I förhör har hon berättat att hon inte trodde att pojkarna befann sig där längre. Men efter en kort stund upptäckte en lekkamrat till treåringen att pojken hängde i trädet och såg ”konstig ut”.

Ströps av hjälmen

Förskolläraren sprang då fram till Martin som redan var medvetslös och slet ner honom från trädet där han satt fast. En smal gren hade fastnat mellan hjälmen och pojkens huvud, varpå hjälmen spändes så hårt att remmen under hakan ströp honom.

– Hon fanns inte där när han behövde henne. Hade någon stått där hade han troligtvis klarat sig, men nu fick han hänga där i flera minuter. Hur lång tid han har hängt vet ingen, men det handlar om minuter och inte sekunder. Den tiden är fruktansvärd. Jag tänker på det om och om igen, säger den nära anhörige.

Tvärtemot åklagaren är hans uppfattning att klättring i träd bör vara den typen av aktivitet som kräver särskild uppmärksamhet, precis som bad i bassäng och andra riskfyllda aktiviteter. Det innebär att en vuxen ska ha ständig uppsikt.

– Jag tycker att han har fel, åklagaren. Hon visste ju att de klättrade i träd och var ovanför marken. Jag tycker inte heller att han skulle ha haft hjälm på sig, det var ett väldigt litet träd, säger den anhörige.

Nu känner han att det är viktigt att fallet blir uppmärksammat. Annars är han rädd att en liknande olycka kanske inträffar igen, särskilt eftersom kommunerna hela tiden skär ner på förskolornas personal. Han vill att någon ställs till svars för pojkens död.

– Jag tänker göra det här för Martin, det är det enda jag kan göra – för jag kan inte få honom tillbaka. Gör jag inget alls kommer jag bara att ångra mig, säger han om sitt överklagande av den nedlagda brottsutredningen.