Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anita prisades för sin företagsamhet

Från morgon till kväll driver Anita Lind sin gård Öbergsgården med hunddagis och hästar. Efter att hennes sambo gick bort för 18 år sedan har hon skött allting helt själv.


Nu har Centerkvinnorna i Gävleborg utsett henne till Årets företagsamma kvinna 2008 i Gävle kommun.

I går besökte de Anitas gård i Valbo för att uppmärksamma henne med sång, blommor och diplom.

– Det är nästan så att jag får tårar i ögonen. Jag jobbar ju mycket i det tysta, sa Anita när Centerkvinnornas representanter överöste henne med lovord.

Priset delas varje år ut till en företagsam kvinna i varje kommun i Gävleborgs län.

– Det finns många och Anita är verkligen utvald. Hon är en driven och kreativ företagare. Många kvinnor har ett intresse och skapar ett företag utifrån det, medan män kanske utgår ifrån kosingen, säger ombudsmannen Ann-Helen Persson.

Anita har bott på Öbergsgården sedan 1970 och driver den på heltid. När hennes sambo var sjuk drev hon jordbruket själv och efter hans bortgång 1990 har hon fortsatt, dock med en annan inriktning. För 14 år sedan slutade hon med nötdjur och satsade på hunddagis i stället.

– Jag hade en baktanke att kunna vara ledig lördag och söndag som jag inte varit förut, säger Anita som är förskollärare i grunden.

I dag har hon 20 hundar inskrivna på dagiset och på gården finns två hästar. Nu närmar sig pensionen för 61-åriga Anita.

– Jag brukar skoja och säga att jag kan ta ut semester fram till pensionen för semester existerar inte annars, säger hon och skrattar.