Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anja får själv vara med och planera sin vård hjälp

Söderfors hemtjänst hjälper Anja Välimaa, 80 år, till sängs.


De använder en lift för att få henne ur rullstolen.


Personalen har planerat hjälpen ihop med Anja.

Hennes kontaktman vid hemtjänsten har tillsammans med Anja gått igenom hur de ska bete sig när hon tas till toaletten, lyfts till sängen, tvättas, och så vidare. Några sådana instruktioner behövs dock inte för malagning och städning. Det fixar sambon Henry Larsson själv.

– Hjälpen från hemtjänsten är verkligen toppen. Jag har inte tänkt så mycket på genomförandeplanen, men det är väl bra, säger Henry Larsson.

Vårdbiträdet Maud Knutsson berättar att systemet med genomförandeplan infördes i år.

– Det är bra att det finns på papper vad vi ska göra så att inte alla måste fråga pensionären. Men det är inte så att vi har slutat prata med dem, säger Maud Knutsson som hjälper Anja ihop med kollegan Lena Johansson.

– Det behöver inte ta längre tid att vi uppfyller deras önskemål, fortsätter hon.

Vissa önskemål från hemtjänsttagarna rör maten. Det kan vara speciella saker som han eller hon vill ha till frukost. Men det betyder inte att pensionären för all evighet måste äta havregrynsgröt.

– Det är bara att sudda och ändra, planen är skriven med blyerts, säger Lena Johansson

Hon införde tillsammans med en annan kollega planerna vid hemtjänsten i Söderfors.

– Det känns jättekul att vi får beröm, man vet aldrig vid en tillsyn säger hon.