Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anmälde kommunen – avskedades

Kommunen avskedar Maria, som arbetat på en gruppbostad för döva med utvecklingsstörning. Anledningen ska vara ett brev hon skrivit till de boendes anhöriga.

– Jag ville bara förklara varför jag hade gjort en anmälan om missförhållanden, säger Maria, som egentligen heter något annat.

Annons

Maria erbjöds att säga upp sig själv med åtta månaders lön, annars skulle hon bli avskedad. Hon ville inte säga upp sig, så nu är avskedet ett faktum.

– Det kom som en chock för mig att de kan avskeda mig på grund av ett brev, trots jag har varit en god medarbetare åt kommunen i åtta år. I höstas hade jag ett samtal med chefen då hon berömde mig, säger hon.

Maria är själv gravt hörselskadad och upplever att det är en stor fördel i arbetet att vara fullt teckenspråkig.

– Det är svårare att tyda handrörelserna på döva som är flerfunktionshindrade så det krävs mycket goda teckenspråkskunskaper för en god dialog. Jag märker att de är trygga med mig, säger hon.

Hon anser att kommunen inte bryr sig tillräckligt mycket om att ha personal som kommunicerar obehindrat på teckenspråk med varandra och de boende. Hon hävdar att de flesta kollegor främst använder rösten, vilket stänger ute majoriteten av de som bor i gruppbostaden. Tillsammans med den vikarierande kollegan Sofie Nordin gjorde hon därför en anmälan till JO och Socialstyrelsen i vintras.

Anmälan orsakade oro både i personalgruppen och hos anhöriga.

– Jag fick veta av kollegor att anhöriga blev upprörda över vår JO-anmälan och att anhöriga ville prata med mig om det. Därför ansåg jag att det var naturligt att skicka ett brev och förklara för dem varför vi hade gjort anmälan, säger Maria.

Brevet, som vi tagit del av, var ganska rörigt. Kanske orsakade det ännu mer oro, i stället för förståelse. Maria är bland annat utbildad teckenspråkslärare, men skriftlig svenska är inte hennes starka sida.

Kan du förstå att det inte var så lämpligt att skicka brevet?

– Ja, att det inte blev så bra formulerat, men inte att det var olämpligt att informera de anhöriga.

– Jag har länge försökt påpeka problemet för kommunen, men ingenting hände och jag kände mig tvungen att göra en anmälan, säger Maria.