Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ann-Britt är inte änka längre – nu är hon matte och särbo

/
  • VILL GLÄDJA. Nu är Ann-Britt Andersson inte längre Gävleläkaren ”Bosse Anderssons änka”, utan ”bara” mamma, matte åt samojeden Tott, tecknare, sångerska i jazz-, vis- och kyrkosammanhang och särbo med Gävlemusikern Rolf ”Månen” Svensson i Lingbo.
  • Vill ta vara på nuet. ”Jag ber varje morgon om att få tillvarata nuets möjligheter”, säger Ann-Britt Andersson.

Nu är Ann-Britt inte längre ”Bosse Anderssons änka”.

På nyårsaftonen 2008, 18 år efter maken Bos död, flyttade Ann-Britt och yngste sonen Martin, 19 år, ”hemifrån”, till en etta i Gävle. Ann-Britt till en tvåa med glasveranda vid Bysjön i Ockelbo.

Annons

– Nu är jag ”bara” jag, säger Ann-Britt och berättar om Bo.

Bo var en erkänd och uppskattad neurolog bland kollegor och patienter, vilket gjorde att Ann-Britt en lång tid efter hans död sågs som just ”Bosse Anderssons änka”.

Det var en helt vanlig dag, som många andra, hemma hos familjen Andersson. Med den skillnaden att Bo arbetade hemma.

– Han mådde inte så bra utan gick upp på övervåningen för att vila.

När Ann-Britt senare på kvällen gick upp för att se hur han mådde hade han tagit av sig glasögonen och lagt sig på sängen.

– Jag förstod direkt att han var död. Några timmar tidigare var han ner till mig i köket och sa att jag och barnen var de viktigaste personerna i hans liv. Jag tror att han känt att något var fel.

Den nu 19-årige Martin var ett år då, och yngst av familjens sju barn. Kort tid efter Bos död insjuknade Martin hastigt, under julen, och låg på isoleringsrum på barnkliniken tillsammans med Ann-Britt.

År 2000 drabbades familjen igen. Sorgen efter pappa Bo blev den då 25-årige mellansonen Petter så övermäktig att han tog sitt liv.

Vi sitter i köket och dricker te. I fönstret hänger ett övervingat flygplan som Petter byggde av tandpetare och brunt filttyg när han var elva. Av draget från fönstret är det i ständig rörelse.

– Ett tecken, säger Ann-Britt, och ler.

Att tala om – eller ”med” - Bosse och Petter gör inte längre ont. Däremot finns många oavslutade tankar, som Ann-Britt i sin nya avskildhet i Ockelbo, och utan varje-dag-ansvaret för sin och Bos stora familj, nu kan bearbeta.

Samtidigt framhåller hon vikten av nuet.

– Jag ber varje morgon om att få tillvarata nuets möjligheter. Om att få och ge glädje. Jag tackar också för alla möten som gjort mig till den jag är i dag. Glad, tillitsfull och trygg.

Innan Ann-Britt kom så här långt i sin helning efter Bos och Petters död pratade hon med träden. Med tingen. Med den nu elvaåriga samojeden Tott. Som ett sätt att hålla fast vid nuet, inte låta sig dras med av sorgen och att vara stark för barnen.

Så kom sången in i hennes liv.

– En tid efter Bosses död lät jag måla om hemma; för att få en förändring. Jag stod i köket och sjöng när målaren tittade in och sa ”inte ska du stå i köket och sjunga, du ska sjunga för en publik”.

Målaren hette Janne Philipson och bjöd in Ann-Britt till Trettondagsjazzen och Gunnar Malmgrens orkester, och sedan dess har Ann-Britts publik växt till att omfatta både kyrkorum och ”sammankomstrum”. 19 februari på eftermiddagen sjunger hon på Sankt Ansgars öppna hus i Gävle tillsammans med Gävlemusikern och läraren Rolf ”Månen” Svensson. Rolf bor sedan länge i Lingbo, och är den som gjort att Ann-Britt flyttat till Ockelbo.

– Vi har mycket spelningar här omkring, och vi är också särbos.

Utsikten från glasverandan ut över Bysjön är råmjölksgrå, vidsträckt och stilla. I ett hörn står en kista som var Petters, och på fönsterbrädan ett oansenligt turkos- och bronsmönstrat litet glasägg.

– Det köpte Bosse när han och två av våra döttrar var i Rom en gång.

Hela Ann-Britts hem är fyllt av minnen. Mellan köksfönstren står en högblank brandgul byrå från barndomshemmet med tre lådor. En till varje syskon. Över ryggen på en av köksstolarna hänger något hemstickat.

– Det är mammas gamla väst, jag vet inte varför den måste hänga där.

Men hon vet, att hon inte vill lägga undan den.

Mer läsning

Annons