Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna-Lisa fick en bamsekram av tomten

Det är inte bara barn som längtar efter jultomten. Han var minst lika efterlängtad av de äldre när han besökte Furugården i går förmiddag.


– Jultomten växer man aldrig ifrån, säger Ulla Karlsson, en av de 80 pensionärer som hade samlats till Väntjänstens julfirande.

I går ordnade frivilligorganisationen Väntjänst julklappsutdelning och pepparkaksfika åt de boende på Furugården och till de pensionärer som bor hemma men deltar i dagverksamheten vid Furugården. Firandet har blivit en tradition som uppskattas av de äldre.

– Jag missar aldrig julfirandet. Det är så trevligt. Jag kommer hit så ofta jag kan i veckorna också, trots att jag bor i Gävle, säger Ulla Karlsson, som fick en stor kram av tomten.

Sivert Mellin har jobbat ideellt inom Väntjänsten de senaste sju åren och han var med och startade julfirandet på Furugården för några år sedan.

– Vi har i år samlat in 15 000 kronor för att vi ska kunna köpa julklappar åt alla. Vi har köpt ungefär 90 paket med förtjänsten från kaféet, som vi har här på Furugården och bidrag från Röda korset och kyrkan.

Astrid Almgren var där med vännen Bosse Holmberg. Hon hade önskat sig ett par tofflor i julklapp, berättade hon före julklappsutdelningen. Och tänk det var precis vad hon fick av tomten.

– Åh, så mjuka och rejäla ulltofflor, utbrast hon förvånat.

Väntjänsten består av en grupp frivilliga personer som vill försöka bryta isoleringen för ensamma, äldre personer i kommunen. Bakom Väntjänsten står Röda Korset, Svenska kyrkan, PRO och SPF. Väntjänsten har en reception på Furugården och varje morgon ringer de hem till pensionärer för att höra hur de mår. Det finns ungefär 85 volontärer inom Väntjänsten, de följer med på läkarbesök, ställer upp som promenadsällskap eller hälsar på för en pratstund. Väntjänsten är helt kostnadsfri och alla äldre kan få del av servicen.

– Det sitter alltid någon och tar emot samtal mellan klockan nio och elva från måndag till torsdag, säger Sivert Mellin.

Väntjänsten driver även kaféet på Furugården.

– Jag kommer hit varje dag för att äta, dricka kaffe och umgås. Vad skulle man göra utan det här? undrar Bertil Bodin från Valbo.