Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna tolkade min artikel fel

På ledarsidan den 28/8 antyder Anna Norling att jag skulle ha ”kommit ut som vän” av den amerikanska Tea Party-rörelsen.

Annons

För någon vecka sedan resonerade jag i en debattartikel (SVT Debatt, 19/8) kring behovet av en svensk motsvarighet till Tea Party-rörelsen och förmodligen är det denna artikel Norling syftar på i sin ledare. Hon har dock föga förvånande valt att tolka artikeln felaktigt. Vad jag efterlyser är en klassiskt borgerlig, oppositionell folkrörelse som kan kritisera regeringen utifrån ett borgerligt perspektiv. Det skulle behövas.

Sverige går mot åtta år av oavbrutet alliansstyre. Vi har en historisk möjlighet att föra Sverige i en tydligt mer borgerlig och frihetlig riktning, men effekten av detta arbete riskerar att urholkas då regeringen i alltför hög grad fokuserar på att förvalta välfärdsstaten istället för att värna människorna, civilsamhället och näringslivet.

Det vore mycket olyckligt om Alliansens berättelse om det goda samhället slutade där. Istället bör mer aktiva grepp tas för att på allvar driva samhället i en mer borgerlig riktning, där ett tydligt ställningstagande för marknadsekonomi kombineras med en insikt om att samhällets viktigaste värden inte kan mätas i pengar. De stavas istället frihet, ansvar, flit, gemenskap, medmänsklighet, förtroende och tillit. Vi måste helt enkelt föra hela debattklimatet i en mer borgerlig riktning. Det socialdemokratiska arvet ska inte längre tillåtas dominera det offentliga rummet.

Naturligtvis ska en önskan om en svensk folkrörelse ses i just en svensk kontext, ingenting annat. Norling får ursäkta, men att efterfråga lägre skatter i världens näst högst beskattade land ser jag inte som särskilt kontroversiellt. Oavsett vilket kommer jag som ordförande för KDU att fortsätta föra fram de värdringar och den politik som vi tror på.

Aron Modig
Förbundsordförande KDU

Mer läsning

Annons