Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anne-Marie Niemi är dockdoktorn i Norrsundet

/

– Det finns inget vackrare än Hamrångebygden! När jag flyttade till Norrsundet från Gävle 2004 kom jag hem.

Anne-Marie Niemi är född och uppvuxen vid Trondheimsfjorden i Norge, flyttade till Sverige och Sandviken för kärleks skull 1969, och har alltid saknat barndomsfjordens ljud och dofter.

Annons

När Anne-Marie flyttade till Norrsundet var det för ännu en kärleks skull.

– Vi träffades på nätet. Zsolt bodde i Jönköping, och jag i Gävle. Zsolt ville flytta norr- över och jag till vatten, och efter en tid bestämde vi oss för att flytta till var sin lägenhet i Norrsundet.

Och 2009 köpte de ett radhus i centrala Norrsundet och blev sambos.

Brann upp

Paret bor nära hamnen, där de har en liten motorputtrare.

– En norsk Herva som vi gör fiske- och picknickutflykter med. Som barn fiskade jag strömming i Trondheimsfjorden, men har inte lärt mig trä mask på krok förrän nu.

Hevan är så ny att den inte fått något namn ännu.

– Kanske kunde den heta FloraDora, som var den tyske dockmakaren Armand Marseilles mest tillverkade docka, säger Anne-Marie, som är dockdoktor och -samlare.

Även passionen för dockor har Anne-Marie sedan barndomen.

– När jag var fem år stickade jag min första dockklänning.

Och när hon var tio hade hon en liten samling dockor, varav fem var norska gummidockor. Men både dockor och leksaker brann upp i en brand 1961.

I dag har Anne-Marie omkring 180 dockor. Den mest värdefulla – en tyck porslinsdocka – är värd 15 000 kronor.

Nätauktion

Hennes äldsta docka är från början av 1900-talet och är en Herman Steiner – som i dag består av endast delar. Vissa intakta. Andra trasiga.

– Jag har köpt den från England för 600 kronor, på en nätauktion. Den ska få en ny vänsterarm och ett nytt vänsterben, som jag själv ska gjuta av papier-maché.

Att reparera har Anne-Marie även haft som yrke, som reparatör på Ericsson i Gävle i 25 år. I dag är hon sjukpensionär efter en halkolycka på väg till jobbet.

– Jag bröt handleden och fick begränsad rörlighet i både handleden och fingrarna. Jag älskade mitt jobb och fick en depression när jag tvingades sluta. Det är dockorna som hållit mig på fötter.

Rättviksdräkt

Kunskap om dem fick hon när hon fick sin första dator 1998 och började surfa.

– En helt ny värld öppnades och jag satt och surfade och läste om dockor i tre dagar. Det var under stora snöovädret i Gävle, men jag märkte ingenting av snön!

Anne-Marie berättar att också sådant som hon behöver till sin dockklinik finns att köpa på nätet. Ett av hennes större projekt var en handsydd Rättviksdräkt till en docka som mäter 49 centimeter i strumplästen.

– Nu har jag tappat känslan i fingrarna, men då sydde jag hätta, sjal, livstycke, skor och väska. Fast det tog sin tid. Kjolen köpte jag på Tradera.

När Anne-Marie handlar, är det oftast delar av dockor hon köper.

– ”Skrot”; hela lådor med dockdelar. Man kan få dock- delar till fem, tio dockor för

3 000 kronor.

Anne-Maries docksamling fyller två rum en trappa upp i radhuset: en verkstad för pågående projekt och ett ”pensionat” för hela och rena dockskåpsdockor, tyska porslinsdockor, barbiedockor…

– Dockor är kulturhistoria, en konstart som speglar klädhistorien. De franska modedockorna inte minst.

Anne-Marie berättar hur de stora modehusen i Paris reste runt och visade sina kollektioner på dockor för den franska societeten.

– Jag har sett en som kostade 150 000 kronor inklusive hattar, skor, handskar och äkta smycken.Den dag jag inte längre kan arbeta med händerna finns det hur mycket som helst att lära om dockor.

– Norge var en gång en stor docktillverkare, och jag är tacksam för att jag fick ett dockintresse redan som liten. När jag kände mig oduglig, efter att jag hade slutat på Ericsson, började jag läsa om dockor och mitt liv fick en mening igen.

Mer läsning

Annons