Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Annie har bestämt sig – hon ska bli advokat

Annie Yokotha Samura var 16 år och nästan klar med gymnasiet i hemlandet Sierra Leone. Då flyttade familjen till Gävle och hon tvingades börja om med ett nytt språk.

Men hennes mål har inte förändrats, hon ska bli en framgångsrik internationell försvarsadvokat.

– Min stora inspiration är pappa. Han har alltid varit min förebild och stöttat mig, berättar Annie på engelska.

Pratar helst engelska

För ett år och fyra månader sedan kom hon till Sverige från Sierra Leone i västra Afrika. Hon kan redan prata bra svenska men vågar inte riktigt erkänna det. Så när vi träffas i biblioteket på Polhemsskolan vill hon helst prata engelska. Det är det officiella språket i hemlandet, så det blir lättare.

Hon är en oerhört målmedveten 18-åring. Hon ska bli advokat. Så är det bara. Och vid sidan av juridiken hoppas hon kunna stå i rampljuset som skådespelare, gärna i Hollywood.

Stopp i karriären

Hon påbörjade sin skådespelarbana i Sierra Leone och hann bli riktigt duktig, men flytten till Sverige innebar ett tillfälligt stopp för den karriären.

– Det är så mycket nytt som tar upp min tid så jag har inte hunnit med att tänka på skådespeleriet. Men jag hoppas att en dag få chans att ta upp det igen, säger hon.

Rädda oskyldiga

Idén om att bli en internationell försvarsadvokat kommer från hennes pappa. Han har alltid varit politiskt intresserad och det var hans dröm från början, berättar Annie. Hon vill bli advokat för att rädda oskyldiga från att bli felaktigt fängslade.

– Jag vill bli bäst och det enda sättet att lyckas är genom att brinna för det man gör, och det gör jag verkligen, berättar hon.

Hon förklarar att hon alltid haft lätt för att lära, och att hon till och med fick hoppa över några klasser i grundskolan. Det ledde till att hon i stort sett var färdig med gymnasieutbildningen redan som 16-åring. Men just då flyttade hon till Sverige.

Måste lära sig svenska

– Det var det jobbigaste med att lämna Sierra Leone. Hade jag stannat hade jag redan varit på god väg att bli advokat. Nu måste jag lära mig svenska i stället. Men att flytta till Sverige är det bästa som hänt mig, säger Annie.

Sierra Leone är ett av världens minst utvecklade enligt en rapport från FN, men det har aldrig stått i vägen för Annie.

– Även om vi inte var rika har jag alltid gått i de bästa skolorna, det har pappa sett till, berättar hon.

När familjen fick klartecken från svenska staten att flytta hit fanns det ingen tvekan om vad de skulle göra. Hennes styvmamma hade då redan bott här sedan tio år. Annie minns när hon först kom hit. Det var i december 2009.

Alla åt mycket potatis

– Jag hade ingenting emot kylan. Det första som slog mig var att människor åt så mycket potatis och sås. Jag gillar inte såser, säger hon och skrattar.

Hon är en positiv person som lätt lockas till skratt, och hennes vänner brukar beskriva henne som älskvärd.

– Jag vitsar ofta och blir sällan arg. Jag ser människor för vem de är och dömer inte folk på förhand. Samtidigt är jag nog lite svartsjuk av mig, säger hon.

Hur planerar du inför framtiden?

– Jag hoppas att nästa år blir mitt sista på introduktionskursen för invandrare. Jag vill plugga juridik, kanske i Uppsala. Jag tror att utbildningen är bra där. Men det är inget jag tänkt speciellt mycket på än.