Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Annika Hamrud om hatstormen

De senaste dagarna har en våg av hat och hot mött frilansjournalisten Annika Hamrud.
Det är priset hon betalar för att ett år tidigare ha försökt intervjua Julia Caesar – en välkänd skribent i den högerextrema världen.
– Hon måste kunna granskas som alla andra, säger Annika Hamrud.

Uppdatering onsdag 10.42: På onsdagen publicerade Annika Hamrud och Expressen en text där de avslöjar Julia Caesars riktiga namn – det är i själva verket den tidigare DN-journalisten Barbro Jöberger som ligger bakom pseudonymen.

Läs vidare om hoten hon fick utstå efter att Barbro Jöberger skrev om henne på sin blogg.

******

Julia Caesar kallar sig en person som skriver under pseudonym för en högerextrem sajt.

Frilansjournalisten Annika Hamrud, som undervisar i journalistik på Högskolan i Gävle, har följt henne sedan 2010. Då släpptes Caesars första bok "Världsmästarna: när Sverige blev mångkulturellt".

När boken kom ut lyftes den fram av rasistiska Sverigedemokraterna som delade ut den i riksdagen. Annika Hamrud läste den och skrev en artikel om boken för Göteborgs-Postens kultursida.

– Det var då jag började följa henne. Och det var också i och med Världsmästarna som hon blev en offentlig person, säger Annika Hamrud.

I dag, fem år och flera böcker senare, är Julia Caesar en tongivande röst i den högerextrema rörelsen.

Annika Hamrud tycker att Julia Caesar har radikaliserats i sin retorik sedan 2010.

– Hon har blivit mycket mer rasideolog än hon var då. Faran med att sitta bakom en skärm är att man riskerar att självradikaliseras när man inte har utbyte av människor som tänker annorlunda.

Som alla andra makthavare anser Annika Hamrud att Julia Caesar måste kunna granskas. Och det var just det Annika Hamrud försökte göra för ett år sedan – när hon åkte till Julia Caesars hem för att ta kontakt med henne.

– Jag hade inget nummer men lyckades lämna ett meddelande om att jag ville få kontakt med henne. Men fick aldrig något svar – därför åkte jag hem till henne. Men det var ingen hemma – så någon granne måste ha berättat att jag var där och sökte henne, säger Annika Hamrud.

Även Niklas Orrenius, journalist på Dagens Nyheter, ska ha åkt hem till Julia Caesar men misslyckats med att få kontakt. Han ska även ha skickat ett mail till henne utan att få svar.

Under en period ska de båda journalisterna ha varit kollegor på Dagens Nyheter. Annars finns inget som binder dem till varandra.

I söndags publicerade Julia Caesar en text där hon skrev att hon kände sig förföljd och hotad av både Annika Hamrud och Niklas Orrenius.

Efter det brakade helvetet lös och de senaste dagarna har både Annika Hamrud och Niklas Orrenius fått ta emot en våg av hat och hot.

– Hon hävdar att vi trakasserar henne. Men både jag och Niklas har skrivit den typ av journalistik där man få förklara hur man tänker. Det naturliga beteendet när någon ringer på dörren och vill prata med en är att bjuda på kaffe – inte att känna sig hotad, säger Annika Hamrud.

Så händelseförloppet hade kunnat bli ett helt annat om hon ställt upp?

– Ja! Hon har fått all möjlighet i världen. Att ta kontakt är inte att hota – det är att ge chansen att berätta, säger Annika Hamrud.

Hon säger att hon undervisar om de grundläggande journalistiska principerna på Högskolan i Gävle. Och det tillvägagångssätt som både hon och Orrenius har använt sig av hör till dem.

– Det öppna samhället måste bevaras. Man ska inte hota journalister. För när man hotar journalister så hotar man demokratin.

Annika Hamrud har under lång tid bevakat Sverigedemokraterna och andra högerextrema rörelser. Hoten har blivit en del av hennes vardag.

– Men det här är intensivare – det känns som att rörelsen fått starkare självförtroende och det hänger nog ihop med Sverigedemokraternas ökade stöd i opinionen.

Hatet och hoten tar på krafterna. Som frilansjournalist måste Annika Hamrud ta hoten själv. Hon har ingen tidning som backar upp henne.

– Jag känner mig oroad över utvecklingen i Sverige, det är många som inte står upp för de grundläggande rättigheterna, säger hon.