Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ännu en hund vargdödad i Järbo – Nu kräver byborna möte med länsstyrelsen

(Uppdaterad lördag 11.10) Två sällskapshundar och en kviga har dödats av varg i Järbo.
Men skyddsjakten på varg är fortsatt resultatlös.
Bybor kräver nu ett möte med länsstyrelsen om vargproblematiken – och på onsdag kommer det att hållas.

I söndags eftermiddag försvann en hundvalp från en villatomt i Järbo. Länsstyrelsen har nu besiktigat platsen och gjort bedömningen att hundvalpen har tagits av en varg.

– Besiktningsmännen har tittat på rester av hunden och tillsammans med observationerna av varg i området har vi gjort en helhetsbedömning att det är en varg som tagit hunden, säger Sara Sundin, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Det är andra gången på kort tid som en sällskapshund tas av varg i Järbo. I slutet av september dödades hunden Max av en varg och en månad tidigare dödades en kviga av varg.

Läs mer: Kviga dödad av varg i Järbo

Läs mer: Hund tagen av varg två meter från farstukvisten

Länsstyrelsen beslutade 17 oktober att inleda skyddsjakt på en varg. Skyddsjakten har nu pågått i drygt två veckor och än så länge är jakten resultatlös.

Läs mer: Länsstyrelsen säger ja till skyddsjakt

– Det är knivigt att jaga vargen när det är barmark och man saknar snö att spåra i. Man får försöka hjälpas åt att rapportera in vargobservationer och eventuellt kan en lokal SMS-kedja vara till hjälp för att hålla koll på varg vargen senast synts till. Att bege sig ut på måfå kan vara ineffektivt, säger Sundin.

Länsstyrelsen har utsett en lokal jaktledare som har fått förtroende att själv plocka ut andra jaktdeltagare. Jakten får pågå till senast 15 november och endast inom ett av länsstyrelsen avgränsat område kring Järbo.

– Vi har gjort bedömningen att de lokala jägarna är bäst lämpade för jakten, säger Sundin.

I Järbo är frustrationen över vargproblematiken stor. Så sent som under måndagskvällen avbröts skidträning för barn på Järbo IP då en av ledarna såg en varg cirka 100 meter bort, berättar Järbobon Anna-Karin Bodell.

– Om vargen höll sig i skogen där han hör hemma skulle det inte vara något problem. Men den ska inte vara bland husen. Det är för nära inpå oss och man känner sig orolig för tamdjur och barn, säger Anna-Karin Bodell.

Hon har nu tagit initiativ till ett möte med länsstyrelsen där hon hoppas att byborna ska få svar på sina frågor.

– Vi vill få chansen att ställa frågor och få fram fakta. Hur oroliga ska vi vara och vad tänker länsstyrelsen i det här läget? Det är viktigt att alla får rätt fakta, i stället för att mycket går från mun till mun uppe vid postlådorna.

Mötet kommer att hållas på onsdag kommande vecka mellan klockan 19 och 21 i Gullhedskolans matsal i Järbo. Representanter från Viltskadecenter, länsstyrelsen, Lrf och polisen kommer att närvara.

Den jaktledare som leder jakten kommer troligen inte att delta på mötet.

– Jag har hört att det finns de i jaktlaget som är rädda för hot och därför vill de vara anonyma, vargfrågan är känslig och det är lätt att trampa någon på tårna. Men de i jaktlaget är väldigt positiva till mötet, säger Anna-Karin Bodell.