Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu ett åtal väntar mot Gävleåklagare

Han nekade tidigare, men nu erkänner den misstänkte Gävleåklagaren sexköp i Dalarna.
Dessutom är ytterligare ett åtal att vänta mot honom.
– Det handlar om flera, flera brott, säger chefsåklagare Anders Jakobsson.

Annons

Åklagaren, som varit verksam i Gävleborg, misstänks bland annat för barnvåldtäkt i Dalarna 2009, sexköp i Dalarna, sexuellt ofredande i Sundsvall, spritlangning till minderåriga och flera fall av dataintrång.

När måndagens rättegång mot honom inleddes vid Falu tingsrätt yrkade Anders Jakobsson, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, på stängda dörrar.

Rätten beslutade att åklagarens yrkanden och den misstänktes inställning till brotten kommer att hållas öppna för allmänheten.

Resten av rättegången hålls bakom stängda dörrar.

Inom kort väntas ytterligare ett åtal mot den misstänkte åklagaren, som misstänks för fler brott.

– Det handlar om flera, flera brott. De misstankarna har poppat upp nu och bygger mycket på sms-trafik vi gått igenom. Det är ofantligt mycket sms-trafik, säger chefsåklagare Anders Jakobsson och fortsätter:

– Men vad de nya brottsmisstankarna innebär vill jag inte kommentera.

Misstänks han för fler sexbrott?

– Som sagt, vad de nya misstankarna innebär kommenterar jag inte, säger Anders Jakobsson som räknar med att väcka åtal innan den första juli, då den sista rättegångsdagen mot Gävleåklagaren är inplanerad.

Den misstänkte åklagaren har erkänt dataintrången och spritlangningen, och nekat till sexualbrotten.

Under eftermiddagen, när man gick igenom yrkandena om sexköp, erkände han brott, trots sitt tidigare nekande.

– Han nekade tidigare, men det var ett ganska orent nekande - han har sagt att han inte mindes. Sanningen är att erkännandet också är till för att skona kvinnan som han köpte sex av från att behöva närvara i rätten, säger Per Borgblad, den misstänktes advokat.

Förutom sexköpet ägnades den första rättegångsdagen åt flera fall av dataintrång och tjänstefel.

När dörrarna till rättssalen öppnades och journalisterna började fotografera satt den misstänkte åklagaren från Gävle med en gul handduk över sig.

På andra sidan satt den uppenbart skakade kvinnan som åklagaren tidigare haft en relation och som är målsägande i två punkter som åklagaren åtalas för.

Han har erkänt att han sökte information om henne i Åklagarmyndighetens centrala system och därmed gjort sig skyldig till dataintrång.

Däremot nekar han till att ha begått tjänstefel när han tog sig an hennes ärende.

Gävleklagaren ska ha sagt till kvinnan vad hon skulle säga under ett förhör och sett till att hon fick ett lindrigare straff.

Han nekar till brott och till att ha väglett kvinnan i hur hon skulle agera i förhöret.

Han medger dock att han utfärdat straffet.

– Det har skett oberoende av hans relation med målsäganden, sa åklagarens advokat Per Borgblad när rättegången inleddes.

– Det bötesstraffet som det varit frågan om har varit helt förenligt med gällande praxis.

– I vart fall gör han gällande att det inte kan vara fråga om någon svårare gärning än ringa tjänstefel, vilket inte ska föranleda ansvar, fortsatte Borgblad.

Rättegången fortsätter på onsdag 17 juni, då bland annat barnvåldtäkten i Dalarna och sexuellt ofredande i Sundsvall står på dagordningen.