Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anställda på elevstödet missnöjda med ledningen

Arbetsmiljöverkets enkät till de anställda på kommunens elevstöd gav ett dystert resultat.


Samtliga som svarat saknar förtroende för skolförvaltningens ledning.

Arbetsmiljöverket besökte elevstödet 20 november i år och bedömer efter detta att det finns stora brister i arbetsmiljön.

Avdelningen har haft fem chefer på sex år och vid inspektionen vittnade personalen om stor oro.

Elevstödet ska som Arbetarbladet tidigare berättat organiseras om. Från att vara centralt placerade ska de olika yrkesgrupperna ut i skolområden.

De anställda själva upplever att de fått oklara besked om syftet med förändringen, på vilket sätt den ska genomföras och vart man ska ta vägen.

I samband med besöket delades en enkät om ”arbetsplatsens psykosociala puls” ut.

Samtliga 33 som svarade har inget förtroende för förvaltningsledningen. Hälften upplever att de har blivit behandlade på ett nedlåtande sätt av ledningen, det finns också stora brister i kommunikationen och arbetsmiljööarbetet.

Gunilla Nilsson, som företräder Lärarnas riksförbund på elevstödet, har själv inte tagit del av enkätresultaten.

– Men är det som du säger låter det allvarligt, säger hon.

De anställda har fått tycka till inför omorganisationen, men anser inte att deras synpunkter tagits tillvara.

De flesta uppger att de redan nu har hög tidspress, får mer och mer arbete och psykiskt påfrestande uppgifter.

Förvaltningschefen Carola Helenius-Nilsson anser att de anställda fått vara med tillräckligt i arbetet med ny organisation. Hon pekar på att personalen sitter med i den grupp som ska genomföra omorganisationen.

– De har fått vara med från start. Gruppen gör ett fantastiskt jobb. Jag kan inte se hur man skulle ha utvidgat deras inflytande, säger hon.

Arbetsmiljöverket vill ha in en skriftlig bedömning av riskerna för arbetsmiljön i samband med omorganisationen. Det ska också finnas en handlingsplan för hur riskerna ska hanteras.

Gävle kommun har på sig fram till 22 december att yttra sig i frågan.