Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet trafikdöda minskar

32 personer omkom i trafiken under september månad.
– Det är det lägsta antalet under den månaden i modern tid. Det pekar på att antalet omkomna i trafiken i år kan bli något lägre än de bästa åren hittills, konstaterar trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall på Vägverket.

Annons

Den lägsta dödligheten i trafiken i modern tid noterades 2005 då 440 personer omkom, året därefter omkom 445 personer. Under årets första nio månader har 330 personer dödats i trafiken enligt statistik från Vägverket – jämfört med 325 under de nio första månaderna 2005 och 334 dödade under motsvarande period 2006.

De insatser som gjorts för att öka trafiksäkerheten i form av trafikkameror längs vägarna och mitträcken har enligt Vägverket gjort sitt till för att antalet svåra trafikolyckor blivit färre.
– Det har också blivit något mindre trafik på vägarna till följd av lågkonjunkturen. Det snurrar inte lika många godstransporter på vägarna samtidigt som privatbilisterna inte kör omkring lika mycket och där spelar även ett högt bensinpris in, säger Tingvall.

Förra året steg antalet dödade i trafiken kraftigt till 471 omkomna personer. Vägverket betecknar 2007 som ett svart år för trafiksäkerhetsarbetet.
– Det är mycket positivt att antalet dödade i trafiken minskar igen. Vi har dessutom noterat ett glädjande trendbrott då hastigheterna sjunkit något efter vägarna, säger Claes Tingvall.


Allt färre barn omkommer i trafiken. Under årets första nio månader har 15 barn, 17 år och yngre, omkommit, jämfört med 20 förra året och 33 under motsvarande period 2006.
– Det är en positiv utveckling som pågått under en längre tid. I år har inget barn omkommit som fotgängare eller cyklist och det har aldrig hänt tidigare, konstaterar Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör.
Av de 15 barn som omkommit var nio bilpassagerare, fem åkte moped och en var personbilsförare.

Mer läsning

Annons