Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen en smågodispanel

Paneler till morgonsofforna väljs ut som mjölk. Blått (lättmjölk), rött (standardmjölk) och ibland grönt (mellanmjölk), en borgerlig, en sosse och ibland en miljöpartist. Som SVT:s nya program ”Nyhetsbyrån” visar borde paneler i stället väljas ut som smågodis.

Annons

Det svenska medielandskapets mest klassiska panel är P1:s ”God morgon världen”-panel, som inte bara fördelar ordet någorlunda efter ett politiskt färgschema utan också bjuder in ledarskribenter. Om man är ute efter oförutsägbarhet är det fel ställe att lita på. Förutsägbarheten är bara aningen mindre än i samma programs satirinslag ”Public service”, där man ser skämten komma på en mils avstånd med hastigheten hos en flodhäst på skidor.

Tv:s morgonsoffor är inte lika pedantiska när de väljer ut sina panelister, även om de kommer i en tydlig färg, om än inte viftande med partiboken. En höger, en vänster och så en mitt emellan som får vela å-ena-sidan-å-andra-sidan och vara allmänt tråkmånsig. För att vara extra tydlig har vissa debattörer varit hjälpsamma och anammat en look som tydligt placerar dem – Johan Hakelius ser i sin överklassmundering ut som om han är arbetsgivare till panelistkollegan Göran Greider i skogshuggarskjorta. Varje ämne sågas och hackas ner till ett format som kan rymmas i den fyrkantiga ideologiöppning som de passerar.

Tendensen att med partifärger spraya ner varje aktuell fråga som spolas upp av nyhetsflödet inskränker sig inte endast till morgonsoffornas paneler. Frågan är om vi någonsin så snabbt har ideologiserat tidens viktiga frågor som nu? Björn Wiman, kulturchef på DN, skrev nyligen om hur de ideologiska glasögonen aldrig får vila: ”Mario Vargas Llosas Nobelpris? Högern för, vänstern mot! Wikileaks? Vänstern för, högern mot!”

När de politiska partierna i sig tycks ha slukats av samma amöba, med små variationer av en konsensus, står ideologiseringen av debattklimatet i skarp kontrast. Jag älskar att se paneler käbbla, men har aldrig förlikat mig med idén om att alla frågor i en komplex värld är så simpla att svaren på dem kan hittas i den ideologiska ryggsäcken.

Därför är det glädjande att SVT har plockat fram smågodiset. ”Nyhetsbyrån” leds av Sara Wennerblom, som varje vecka har bjudit in en panel av debattörer som inte tillhör de förutsägbaras skara – bland dem finns Resumés tyckarpapegoja Viggo Cavling, sociala medier-profilen Annika Beijbom, museichefen Ted Hesselbom och komikern Özz Nûjen. Ett panelprogram är inte direkt nyskapande tv, därför är ”Nyhetsbyrån” värt ett extra hurra för att de har lyckats vitalisera ett gammalt trotjänarformat. Och det med någonting så enkelt som icke förprogrammerade panelister istället för ideologirobotar.

En paneljunkie som jag själv höll till godo med det som har bjudits, men efter år av mjölkdrickande är det trevligt att varje vecka få en godisbutik.

Till sist: Skenheligt av tv-bolaget att kicka Charlie Sheen nu. Att han har varit på väg över gränsen har varit uppenbart länge. Det som är skenheligt är att tv-bolaget har dragit in mycket cash på en serie som bygger på att Sheen även utanför rutan är ett knarkande, supande, porrstjärneliggande svin.

Mer läsning

Annons