Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen ett trygghetsboende

Annons

Trygghetsboende - ett boende som erbjuder trygghet och social samvaro för äldre
Det är glädjande och bra för kommunens äldre att kommunledningen nu lyssnat på Folkpartiet och tillsammans med bl.a. oss vid senaste kommunfullmäktigesammanträdet beslutat om ett trygghetsboende.

Det blir nu Trygghetsboende på Hantverkarn´. Vi i Folkpartiet har ju i flera år argumenterat för att det ska skapas ett trygghetsboende i kommunen. Första gången vi väckte denna tankegång var i en motion till kommunfullmäktige 2007. Då kallade vi trygghetsboendet för ”modernt ålderdomshem”.

Nu kan det trygghetsboende som vi också skrev om i Folkpartiet i Hofors & Torsåkers valmanifest inför valet 2010 alltså bli verklighet. Nu får ett antal av våra äldre tillgång till ett boende mellan det egna hemmet och särskilt boende. Ett boende som erbjuder trygghet och social samvaro även för de gamla som inte behöver mycket vård. Detta är viktigt för den grupp äldre som bor i sin vanliga bostad och som finner att det inte går längre. De uppfyller inte kraven för särskilt boende, men de upplever att de behöver något mellan det egna hemmet och det särskilda boendet.

Det kan vara äldre som sitter hemma i sina lägenheter utan annan kontakt med omvärlden än när hemtjänsten kommer och levererar en matlåda som de sedan sitter i ensamhet och äter. Tryggheten består av trygghetslarm. Maken eller makan har gått bort, så också de flesta vänner, barnen bor på annan ort. Ensamheten kan då bli väldigt påfrestande.

Det är därför väldigt bra att vi nu i Hofors får ett trygghetsboende för dem som inte behöver mycket vård, men som efterfrågar social gemenskap och trygghet. Folkpartiets vision av trygghetsboende har alltid varit just ett hem för de gamla som kan klara en del av sin vardag själva och som vill ha sällskap och fler människor omkring sig. Där det ska vara möjligt att knyta nya kontakter och där man kan ägna sig åt gemensamma aktiviteter. Där det finns personal som ser de boende och hjälper till med sådant som de boende inte klarar själva.

Hans Backman (FP)
Kommunfullmäktigeledamot i Hofors

Mer läsning

Annons