Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen får Yngve fint jazzpris i Gävle

Saxofonisten Yngve Magnusson, 76 år, är ett välkänt ansikte i lokala jazzkretsar. Nu belönas han med Gävle Jazzklubbs stipendium som delas ut på den traditionella Trettondagsjazzen.

– Jag säger som Gert Fylking: äntligen! skämtar Yngve Magnusson när Arbetarbladet hälsar på hemma hos honom och sambon i Andersberg.

Stipendiet från Gävle Jazzklubb ska gå till någon som varit aktiv i klubben. Och saxofonisten Yngve Magnusson kan kallas både veteran och eldsjäl. Han har varit engagerad i Gävles musikliv sedan 1971 och under fyra år var han ordförande i jazzklubben.

– Jo, man har ju hållit på länge med det här, men jag blev ändå överraskad när de ringde från styrelsen, säger han.

Det började 1952. Yngve Magnusson spelade gitarr med olika jazzkonstellationer i hemstaden Umeå. Bland annat var han god vän med musikern och tv-profilen Bengt Egerbladh och hans bror Thor. I ett band saknades en barytonsaxofonist, så någon föreslog att han skulle ta den platsen.

– Jag hade ju ingen saxofon och det var dyra grejer. Men jag hade en morbror i Amerika, så då fick jag för mig att skriva till honom att fixa en sax.

Morbrodern svarade ja och köpte en saxofon som tillhört en man som stupat i Koreakriget några år tidigare. Nu står samma barytonsaxofon av märket Buescher i Yngve Magnussons musikrum och den har följt med honom ända sedan 1952.

Själva spelandet fick han lära sig själv.

– Det fick jag fixa själv. Jag köpte en grepptabell och lärde in greppen. Sedan var det en kille som lärde mig att spela synkoper, som är väldigt viktigt inom jazzmusiken.

1971 flyttade Yngve Magnusson till Gävle med sin fru och deras två barn, en son och en dotter. Han arbetade som språklärare i tyska och engelska på Borgarskolan.

1975 kom en höjdpunkt i hans musikaliska liv. Det var en tre veckor lång turné med storbandet Gävle Big Band genom svenskbygden i USA.

– Det var mödosamt men väldigt kul efteråt, berättar han.

De senaste sju åtta åren har han spelat i sextetten Jazz Au Vie. Han komponerar egna låtar och arrangemang. Han är också en dedikerad körsångare och sjunger i Gavlekören tillsammans med andra pensionärer.

Jazzmusiken har alltid tagit en stor del av hans liv och han beskriver musiken som "kryddan i tillvaron". Nu är han orolig att hans favoritgenre ska dö ut.

– Tyvärr verkar det vara så. Den moderna jazzen är svår att ta till sig och ungdomar lyssnar hellre på annan musik.

På Trettondagen får Yngve Magnusson ta emot Gävle Jazzklubbs stipendium och belönas för sitt engagemang i klubben. Priset delas ut på Trettondagsjazzen i Gävle Folkets Hus.