Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen går apoteks-monopolet i graven

Ett statligt monopol kan aldrig möta kundernas behov av flexibilitet på samma sätt som en mångfald av aktörer på en öppen marknad. Det anser M-politikerna Cecilia Widegren och Margareta B Kjellin i sin artikel.

Annons

Efterlängtat är längre och flexiblare öppettider, förbättrad service, kortare köer och ökat småföretagande.

Läkemedel är en mycket viktig del av vår hälso- och sjukvård. Men det är inte politiker som ska bestämma platser och tider för försäljning av läkemedel.

Ett statligt monopol kan aldrig möta kundernas behov av tillgänglighet, flexibilitet och individuella önskemål på samma sätt som en mångfald av aktörer på en öppen marknad.

Alliansen står på patienternas sida, vi vill ha fler försäljningsställen och en bättre hälsa för alla.

Nu förbättras apoteksservicen genom konkurrens och fler försäljningsställen med bättre öppettider och service i hela landet – utan att det behöver kosta mer för samhället. Sverige får en modern apoteksverksamhet med mer flexibel och kundanpassad försäljning av läkemedel.

Omregleringen leder till ett ökat småföretagande i apoteksbranchen. Fler kommer att få möjlighet att driva egna apotek. Tusentals människor och företag har redan visat sitt intresse för att starta eget i apoteksbranchen. Detta innebär också nya arbetssätt och idéer om hur man utvecklar servicen och arbetar förebyggande med människors hälsa.

Mångfald stimulerar till utveckling, nya möjligheter och till kvinnligt företagande.

Då läkemedel inte är som vanliga varor kommer verksamheten fortfarande att utmärkas av strikt reglering.

Receptbelagda läkemedel får bara säljas på apotek som erhållit tillstånd av Läkemedelsverket och av personal med adekvat utbildning. Detta garanterar kvalitet, säkerhet och trygghet i läkemedelshanteringen.

Högkostnadsskyddet kommer att fortsätta tilllämpas så att alla, på lika villkor, har tillgång till läkemedel – ingen ska betala mer för receptbelagd medicin, oavsett var och när man köper dem.

Mer läsning

Annons