Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Apple utmanar Nintendo och Sony

Marknaden för bärbara konsolspel handlar i dagsläget om Nintendo DS, Nintendo DS, Nintendo DS och lite Psp. Men nu dyker en ny utmanare upp från oväntat håll. Den nya iPod-modellen ser ut att kunna leverera spel som riskerar att störa Nintendo-chefernas nattsömn framöver.

Annons

I skrivande stund har Apple precis avslutat sin senaste presskonferens där man presenterat årets iPod-modeller. Publiken har jublat ikapp över de nya mediaspelarnas lövtunna design, iTunes nya funktioner och en massa lull-lull. Själv påstår jag mig däremot ha sett något helt annat – de nuvarande bärbara spelkonsolernas värsta utmanare på många år. För när spelfunktionerna till andra generationens iPod Touch och iPhone presenteras så känns det som att se Nintendo åka på en rejäl råsop på sin egen planhalva. Den nya ”Podden” har tryckkänslig skärm och rörelsekänsliga kontroller, som en Nintendo DS och en Wii-kontroll i en och samma maskin. Demonstrationsfilmen på Apples hemsida visar hur man kan styra bilspel genom att vrida konsolen, förlåt mediaspelaren, eller kasta tärning genom att skaka maskinen. Dessutom visar man upp grafik som helt klart ser ut att matcha DS-ens kapacitet.

Och när Steve Jobs halar upp spelserier som ”Crash Bandicoot”, ”Need for Speed” och ”Super Monkey Ball” ur rockärmen så är det bara att inse att Apple menar allvar med sin spelsatsning. Att de inte gör ett ännu större nummer av den känns mest taktiskt. Varför väcka de stora Nintendo- och Sony-björnarna som sover tryggt i tron att de är ohotade herrar på täppan?

I takt med att våra musikbibliotek flyttar in i telefonerna, oavsett om det är en superhajpad iPhone eller en vanlig Nokia eller Sony Ericsson, så kan man vara säker på att spel kommer att spela en allt större roll när det kommer till att ta marknadsandelar. Det är ju trots allt den mest inkomstbringande kulturformen just nu och det har naturligtvis inte gått Apple förbi.

Jag vet inte i vilken mån Sony- och Nintendocheferna följde Apples presskonferens, men en sak är säker, gjorde de det så lär de garanterat sova lite sämre i natt.

Mer läsning

Annons