Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aprilskämtet roade – delade meningar om stanken hos Skutskärsborna: "Ibland luktar det svarta vinbär"

Nej, protestaktionen om att bevara fislukten i Skutskär är inte sann – ännu.
Budskapet i Arbetarbladets aprilskämt, med författaren och läraren Bengt Söderhäll i spetsen, får både ris och ros bland boende på orten.

Annons

Läste du något märkligt i söndagstidningen eller på Arbetarbladets hemsida? Förhoppningsvis var det artikeln om protestgruppen som vill rädda odören i Skutskär som fick dig att haja till – den är nämligen ett aprilskämt.

Bland de boende på orten blev skämtet mycket uppskattat, även om det – som alltid – rår delade meningar om doften från fabriken.

– Man kan aldrig bli helt van vid lukten, men det går att koppla bort den så att man inte känner den lika mycket. Om det går att ta bort lukten helt ska man göra det, så det är bra att man nu har satsat pengar på det, säger Eric Holmgren.

LÄS MER: Skutskärsbor rasar – startar protestgruppen ”Rör inte vårt Skitskur” för att rädda kvar massabrukets stank

Katrine Thun påpekar den kända devisen "att det luktar pengar" från Stora Enso.

– Det betyder ju att det går bra för industrin, och den är jätteviktig här. Själv märker jag ju av lukten, men jag bryr mig inte så mycket, säger hon.

Ingen av dem som Arbetarbladet träffar i Skutskär på söndagen vill dra i gång en protestgrupp likt Bengt Söderhälls påhittade, däremot höjs röster på sociala medier om att lukten är en viktig del av bygden.

LÄS MER: Nu ska odören i Skutskär minska – så säger doftforskaren: "Det signalerar någon slags fara"

Mycket handlar om att man är uppväxt med lukten, som för Elisabeth som liknar den med Munksunds pappersbruk från hennes uppväxt i Piteå.

– Jag har inga besvär och när man ibland känner av lukten lite mer blir det som ett "event". Det är också olika dofter, ibland luktar det svarta vinbär, säger hon.

Söndagens aprilskämt är signerat Arbetarbladets nöjesredaktör Simon Ridell, som varje sadlar om till skämtmakare och har flera kända lur på sitt cv. I fjol handlade det om att Gävle inte alls sprängt gränsen för 100 000 invånare, dessförinnan skrev han att den lokale M-politikern Lars Beckman avslöjade att han var ett konstprojekt och att Tierps skolbarn bara ska få "svensk mat" – vilket uppmärksammades stort.

Hur kom du på årets idé?

– Att Skutskärs bruks lukt minskar är också dagsaktuellt. Sen vet alla som någonsin åkt förbi där att lukten är allt annat än angenäm – så jag tyckte det fanns en möjlighet att, likt Skutskärsstanken, få lite spridning även utanför Älvkarleby kommuns gränser, säger Simon Ridell.

Hur står det sig jämte tidigare aprilskämt?

– Jag skulle säga att det kommer in på en finfin tredjeplats av fyra. Supermoderaten Lars Beckman som konstprojekt med hjärtat till vänster är fortfarande det fyndigaste och att skolorna i Tierp skulle börja med att bara servera svensk mat fick stor spridning.

Aprilskämt i dagstidning – är det inte lite "gjort"?

– Jag tycker snarare att 1 april borde bli officiell fake news-dag där medier uppmärksammar problemet på olika sätt. Det har snarare potential att bli något viktigare än bara ett skojigt skämt.

Annons