Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är bonusen viktigare än arbetarna?

/

Annons

är ju rätt dålig nu och kommer vara så ett bra tag till. Massor av folk förlorar sina jobb, företag tjänar dåligt och vissa går till och med i konkurs. Men ändå lyckas höga chefer och tjänstemän kamma hem bonusar på flera miljoner var. Blir man automatiskt korkad och egoistisk när man blir chef eller är det bara något mänskligt som man inte kan utöva om man inte har stor makt? Om ett företag sparkar 1000 anställda på grund av ekonomiska problem, hur kan man då motivera sig själv att ta emot en bonus på 20 miljoner? Det är väl otroligt egoistiskt. Och så sitter dessa i möten och säger: ”Okej vi säljer inget och företaget går dåligt så vi måste sparka 1000 anställda och eftersom det var ett så svårt beslut så kommer alla i styrelsen dela på 100 miljoner som tröst”.

ju att bonusar är bra för att hålla kompetent personal kvar på företaget. Varför har man kvar tio chefer till kostnaden av 1000 vanliga arbetare när det är cheferna som bestämmer vad företaget ska göra och förmodligen har gjort många fel eftersom de måste sparka massa folk? Och man kan ju inte skylla allt på en dålig världsekonomi. Ta Saab, ingen vill köpa deras bilar och de håller på att gå i konkurs och då vill vissa att staten ska rädda dem. Jag förstår att det handlar om många jobb och att låta alla som jobbar där förlora sina jobba är svårt för Sverige på kort tid. De säljer inga bilar och har väl varit på nergång länge, alltså de gör dåliga bilar som ingen vill ha. Så låt de gå i konkurs. Varför rädda ett dåligt företag som gör dåliga produkter som ingen vill ha. Det låter ju riktigt korkat.

har man har en ny lag där stora bonusar beskattas med 90 procent. Om vi skulle ha det i Sverige så betalar Saab ut bonusar till sina chefer som sen får skatta 90 procent av det. Som sen går till staten som sen lånar pengar till Saab för att hjälpa dem från att gå i konkurs. Men det tror jag inte avskräcker företag från att fortsätta med bonusar för man får ju endå 10 procent i egen ficka och det är ju alltid nått. Så kan man ju köpa sig en ny villa på franska Rivieran samtidigt som alla andra går arbetslösa i ett kallt och mörkt Sverige, det måste kännas bra.

som går i skolan, vad ska vi lära oss av det som händer? Att det är okej att inte plugga till ett prov och sen gå dit och svara fel på att frågor och ta studenten med MVG i alla ämnen fast vi inte klarade ett ända prov? Belönas för att vara dålig. Det är precis så bonusar ser ut för mig just nu. Och skulle man fuska sig igenom skolan så drabbar det ju bara en själv. Men tar man emot en bonus så drabbar det ju flera hundra, kanske flera tusen personer och hela deras liv kan gå i spillror. Så nästa gång du tar emot en bonus tänk på alla liv du kan ha förstört.

Mer läsning

Annons