Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är de traditionella spelen på väg att dö ut?

Nintendo var först med rörelsekänsliga handkontroller.
Sen kom Microsoft med Project Natal.

Annons

Dagen efter visade Sony sin rörelsekänsliga kontrollsticka.

Frågan är hur det går med de traditionella spelen?

Det surrar ordentligt kring nya kontrollmetoder i spelvärlden just nu. Wii Motion Plus, kontrolltillsatsen som ska göra Wii-moten ännu mer känslig, väntar runt hörnet. Microsoft snickrar på science fiction-kameran Natal, som ska befria oss från allt vad handkontroller heter.

Och Sony jobbar lika hårt med sin Playstation Remote, eller vad den nu kan komma att kallas.

Det är naturligtvis spännande, och säg den spelare som inte går och längtar efter ovan nämnda produkter.

Men jag hör också en varningsklocka som ringer i bakhuvudet. För om man har testat X antal Wii-spel så vet man att allt inte är guld som glimmar när det handlar om rörelsekänsliga handkontroller.

Wii har, förutom ett antal riktigt välgjorda spel, också en övervägande dos gimmickspel som utnyttjar Wii-motens möjligheter på ett ytterst fattigt sätt. Det är minispelssamlingar hit och upprepningar av andra minispel dit.

För den som vill ha seriösa utmaningar och tajt kontroll så finns det en hel del i övrigt att önska av Wii-katalogens utbud. Science fiction-känslan i att vifta i luften med handkontrollen i olika minispel "känns så 2006" för att citera Sascha Baron Coens bioaktuella karaktär Brüno.

Visst, det finns fortfarande mycket outforskade funktioner att djupdyka i för speldesignerna, men när konceptet nu kommer till Playstation 3 och Xbox 360 så är det lätt att befara att farsoten med enkla casual-spel kommer att övergöda hela marknaden.

Vissa spel lämpar sig bäst för vanliga handkontroller. Avancerade simulatorer och djupa äventyrsspel kräver sina knappuppsättningar, punkt slut. Jag har nämligen svårt att tro att det kontrollösa spelet ska fungera så bra att vi kan pensionera våra handkontroller för gott.

Ingen är gladare än jag om jag blir överbevisad, men i dagsläget är det lätt att känna sig som en konservativ gubbe som oroar sig för utvecklingen. Om något år eller två kanske jag får återkomma i ämnet, hytta med käppen och utbrista "det var bättre förr".

Annons