Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är den här texten lättare att läsa?

/

Annons

Vi vet så väl att för väldigt många är läsningen av morgontidningen en djupt rotad vana, en del av det trygga vardagslivet. I olika läsarsamtal får vi samma berättelse, stunden med Arbetarbladet till morgonfikat är lika mycket en nyhetsuppdatering av vad som hänt i grannskapet som ett återkommande kärt möte. Den relationen vill vi på alla sätt slå vakt om.

När vi ”gjorde om” tidningen förra veckan ruskade vi om i förhållandet, det var vi också beredda på. Allt var ju inte som förr. Många hörde av sig, tack för alla synpunkter. Väldigt många uppmuntrande reaktioner från läsare som tyckte att vårt nya utseende slog an en glad, ljus och uppfriskande ton. Och vi fick också många förslag till förbättringar.

Men så fanns det också ett ganska stort antal läsare som tyckte att texten hade blivit svårare att läsa. Vad det var som upplevdes som ett läshinder var lite svårare att sätta fingret på. Vi gjorde dock omgående en förändring. De alltför massiva inledningarna på nyhetsartiklarna, de så kallade ingresserna, lättades upp med ny form. Helt klart till det bättre, tycker vi när vi ser resultatet.

Artikeltexterna jobbar vi nu vidare med. Några läsare, en del av dem med kanske lite försvagad syn, beskrev det som om ögat inte riktigt fastnade och följde texten. De fick helt enkelt anstränga sig mer för att läsa en artikel. Och så ska det ju inte vara, läsningen av Arbetarbladet ska vara en lustupplevelse. Typografin, utformningen av tidningstexten, ska underlätta, inte försvåra.

Har ni gjort bokstäverna mindre? var en återkommande undran.

Svaret på det är ja – och nej. Typsnittet vi valde är lika stort som tidigare men har mer av ljus och luft mellan raderna. Det tror vi ska förbättra läsbarheten. Däremot är den tryckta satsytan något mindre.

Till i morgon testar vi att i ett antal artiklar förstärka kontrasten i typsnittet så att bokstäverna framträder tydligare mot bakgrunden. Den här texten är ett sådant exempel. Vad tycker ni, blev det lättare att läsa?

En sak vill jag lova, vi kommer inte att ge oss förrän vi nått fram till en utformning som de allra flesta är nöjda med. Vi kommer därför att fortsätta vända och vrida på en del detaljer. Och vi hoppas att ni är med på resan, hör av er med synpunkter.

Det är ju för er skull vi vill göra Arbetarbladet till en ännu bättre tidning.

Sven Johansson
chefredaktör
Tel. 026-15 93 98
sven.johansson@arbetarbladet.se

Mer läsning

Annons