Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är det Jesustältets nya placerings fel?

Annons

Det är svårt att undvika Cityfesten. Inte bara rent fysiskt (bor man och jobbar man i centrala Gävle är det en omöjlighet att undvika den). Det är svårt att undvika att tycka nåt om Cityfesten.

Ett tag tänkte jag att vad märkligt det är att Cityfesten inte bara är traditionell såtillvida att den pågått i 16 år (om man räknar med årets) utan också på det viset att samma enorma kasta-boll-på-burkar-och vinn-ett-ljusblått-gosedjur-stånd stått på exakt samma ställe i nära nog alla dessa år. Karusellerna ser lite rangligare ut, men de är på millimetern inprickade på samma fläck där de stod förra året och året innan det och året innan det och så vidare.

Ett tag funderar jag över vårt behov av att allting ska vara som det alltid har varit även när det handlar om fyra dagars stadsfest där stan egentligen är sig väldigt olik. Men olik på samma vis år efter år. Nåt slags trygghet. Vi vet inte vart världen är på väg men vi kan lita på att vi hittar kryddförsäljaren i samma Cityfesthörn år från år liksom.

Det funderar jag på. Tills jag, på väg att kasta en avmätt blick på det där burk-ståndet, ser ett tält med kaffe och saft och soffor och ett stort träkors på gräsmattan öster om Heliga trefaldighet. Där brukar inte Jesus-tältet ligga. (Det kan bero på att gården bakom stadshuset är full av ventilationstrummor och bygglabbar, men placeringen vid kyrkan känns ändå rätt på flera sätt).

På onsdagen är knallarna dessutom färre än vanligt, känns det som. Och människorna fler.

Och jag vet inte riktigt var jag ska göra av mig själv eftersom jag aldrig har upplevt en Cityfest. Nä nu ljuger hon säger ni men jag kan faktiskt inte minnas att jag nånsin varit helt och hållet som privatperson på Cityfesten. Jobbat har jag gjort. Och suttit i ett öltält efter jobbet nångång.

Men nu vet jag inte riktigt hur jag ska bete mig. Vad gör man på Cityfesten? Egentligen? Går runt? Väldigt långsamt? Äter langos? Kollar på Nordman (just det vet jag att man gör och att jag ska göra)?

Cityfesten går som sagt inte att undvika med annat än att man reser bort (det har jag gjort någon gång).

Men nu, här på plats, känner jag mig uppriktigt förvirrad (och det alltså inte bara beroende på att min finfina tes om tradition föll som ett korthus).

Jag tänker att jag kan reta mig på den, eftersom tyckande om Cityfesten hör till. Jag retar mig på: mycket fylla, mycket krimskrams, det luktar, det låter, det är fel på vädret och det är trångt.

Det är ett sätt att slå ihjäl en halvtimme på.

Och jag gillar den: det är gratis (konserterna i alla fall och i år är det flera rätt roliga att se och höra), människor har roligt.

Ja. Ytterligare tid förflyter.

Men fortfarande är jag osäker på vad jag ska göra. Otrygg, kanske? Är det Jesustältets nya placerings fel?

Mer läsning

Annons