Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är det något "GO" i nya Psp?

Sony kavlar upp ärmarna och gör ytterligare ett försök att sälja sin Psp-konsol. Nu släpps Psp Go, med en större satsning på stora speltitlar, nedladdningsbara minispel via Psp Store och lagring på hårddisk, istället för skivor.

Annons

Trots det så har jag svårt att se poängen med att byta upp mig från min fyra år gamla konsol. När Psp kom så hade jag höga förhoppningar på den lyxiga Playstation 2-konsolen för fickan. Men satsningen föll inte spelarna på läppen. Kanske berodde det på bristande spelutbud, kanske var den för dyr, kanske berodde det på avsaknaden av en andra analogspak? Jag vet inte, men någon stor succé blev det aldrig.

Sedan dess har Sony oförtrutet fortsatt att stånga huvudet blodigt mot väggen med nya modeller och mindre uppdateringar. Och nu är den senaste varianten "Go" här.

Men frågan är om den kommer att kunna konkurrera med Nintendo DS, och kanske framförallt uppstickaren iPhone/iPod Touch? Sony har, precis som Nintendo, lånat idéer från Apples App-store, där man kan ladda ner spel direkt till enhetens hårddisk, men man har däremot missat fördelen med App Stores prisbild. Nya spel kostar fortfarande nästintill lika mycket som spel i butik, trots att man slipper distributionskostnader. Känns lite sniket tycker jag. Dessutom så len, eftersom dem inte har själva har möjlighet sälja spel till konsolen.

Och ser man till tekniken under skalet så handlar det fortfarande om samma gamla kretsar som får spelen att snurra. Jag har svårt att motivera att slanta upp en tusenlapp mer för en "Go", när app store-konceptet fungerar lika bra på en äldre modell om du shoppar ett större minneskort till din gamla trotjänare. Hade Psp Go haft en pekskärm för lättare madianavigering, nya spelkontroller och så vidare så hade jag kanske sett annorlunda på saken. Nu känns det istället som om Sony ligger steget efter i utvecklingen. Bärbara spel och mobilspel är en kraftigt växande marknad och det känns tyvärr som att Sony tappat greppet om sin satsning.

Om man vill göra om och göra rätt så tror jag publiken vill se en "riktig" Psp 2.0. Vi lär få se om jag har rätt inom en ganska snar framtid.

Annons