Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är din frisör svart eller vit?

Annons

Många människor funderar på varför det ska vara så himla dyrt att klippa håret, och varför det är så stora skillnader i priser hos olika frisörer. På en del ställen ser man skyltar i fönstren eller på gatan med: ”klippning från 120,-”. Med det priset kan salongen tjäna in ca 45.000,- i månaden om den är precis fullbelagd varenda minut hela månaden. Enligt Svenska Frisörföretagarna bör priset för en klippning ligga någonstans 400,- för att man kan vara säker på att all moms, arbetsgivaravgifter och personalskatter betalas fullt ut.

Enligt skatteverket bör en frisör dra in ungefär 60.000,- per månad för att få ut en bruttolön på ca 20.000,- kr. 2/3 går alltså till kostnader (hyra, el, telefon, material osv), skatter, moms och arbetsgivaravgifter - alltså en bra affär även för stat och kommun.

Det finns några tydliga tecken på om din frisör arbetar svart eller vit. Här några av dem:

•Får du ett kvitto i handen vid betalning?
•Slås beloppet du betalar in i en godkänd kasseapparat? (måste från 1. januari i år ha en svart låda kopplat till kasseapparaten för skatteverkets evt. kontroll – den ska finnas i omedelbar närhet till kasseapparaten).
•Kan du betala med kort? (kortbetalning är mycket svårt att fuska med då det registreras på flera olika platser – därför vill oseriösa frisörer endast ta emot kontanter).

Frisörlöner fom 1. juni 2010:

•Frisörelev nivå 3: 73,96/tim + provision
•Obehörig frisör (utan gesällbrev): 79,65/tim + provision
•Behörig frisör (med gesällbrev) :113,79/tim + provision

En mycket duktig frisör kan i provision uppnå ca 10-15 kr till per timme.

En annan viktig sak att fastställa är frisörens kompetens. Frisöryrket har en lång och stolt bakgrund med gesäll- och mästerbrev inom hantverksbranscherna. För att uppnå ett gesällbrev ska man ha minst 3 års erfarenhet inom yrket – och under denna tid haft handledning av en frisör med gesällbrev och utbildning för handledning. Därefter kan man avlägga gesällprov.

Fråga din frisör nästa gång – om han eller hon har ett gesällbrev? – det är ett bevis för en viss kompetens inom frisöryrket och det vill vi väl alla ha – en viss kompetens på sin frisör. Det är ett hantverk precis som en snickare, rörmokare eller elektriker – och dom ställer vi ju krav på att de har kompetens, eller?

Seriösa salonger är också ärliga med om du får en färdigutbildad frisör eller en elev – detta framgår oftast av priserna – som då bör vara lägre om du väljer att en elev ska utföra din behandling – kolla med salongen om de har elever anställda.

Så nästa gång du sätter dig i stolen hos frisören – fundera på om han/hon arbetar svart eller vit ?? Vita jobb gynnar hela samhället!!

Poul-Erik Jensen
Handelsanställdas Förbund avd. 26 Gävleborg

Mer läsning

Annons