Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är du smartast i Gävle?

Finns det några Gävlebor med högt IQ? Det vill Helen Malmberg ha svar på. Hon är på jakt efter nya medlemmar till Mensa.

– 2 procent av världens befolkning har tillräckligt högt IQ för att vara med i Mensa. Så förutsättningarna finns även här, säger hon.

För Helen började det julen 2010 då hon fick ett Mensa-test i julklapp av sin sambo.

– Jag har alltid varit bra på logiktest i tidningar, så jag kände på mig att jag har ett högt IQ. Jag gjorde testet i Örebro och klarade gränsen.

För att bli medlem i Mensa måste du ha minst 130 i IQ. Helen har 135 eller över. Högre resultat än 135 mäts inte då felmarginalen blir för stor.

Majoriteten av svenskarna har runt 100 i IQ. Men 2 procent har alltså en högre intelligenskvot än resten.

Helen är dock noga med att påpeka att det är just IQ som mäts – det är inget generellt mått på hur intelligent en människa är.

– Utbildningsnivån har absolut ingenting med IQ och Mensa att göra. Man behöver inte vara läskunnig och flera av våra medlemmar hade dåliga betyg i skolan. Jag skrev inte mer än 1,1 på högskoleprovet.

– Jag har märkt att flera av våra medlemmar som jag har kontakt med sällan är kvar på samma arbete särskilt länge. Det finns en rastlöshet och ett sökande efter stimulans.

Hon berättar att ganska många av medlemmarna jobbar med att programmera datorer. Själv är hon en av tre kronofogdar i Gävle.

– Men jag tror inte att jag har någon nytta av högt IQ i jobbet. Det är mest juridik.

Helen vill hitta fler medlemmar i Gästrikland och tänker därför dra igång regelbundna Mensa-tester i Gävle. Hon blev nyligen godkänd testledare.

– Jag tycker att det skulle vara kul om vi blev fler här. Mensa ordnar många intressanta föreläsningar men vi har också ölprovning, folkdans, poker och karaokekvällar.

Mensas första test i Gävle ordnas 8 mars vid Vuxenskolan. Vem som helst över 18 år får göra det.