Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är en missbrukares liv inget värt för Moderaterna i Gävleborg?

Annons

"Vi Moderater tycker att vi ska ha en väldigt restriktiv narkotikapolitik. Därför ser vi det inte heller möjligt att förse narkomaner med verktyg för fortsatt droganvändning. Det ger helt fel signaler."

Så säger Patrik Stenvard, Moderat och andra vice ordförande i regionstyrelsen i Gävleborg, om sprututbytesprogrammen till P4 Gävleborg.

I höstas lade regeringen fram en proposition om att kommunernas vetorätt till sprututbytesprogrammen som tidigare funnits skulle slopas. Det förslaget klubbades också igenom i riksdagen. Därför förbereder nu Gävleborgs smittskyddsläkare ett förslag till sprututbyte i Gävleborg, som regionen sedan har att ta ställning till.

Att region Gävleborg skall införa sprututbyte borde vara en självklarhet.

Sprututbyte har dock varit en kontroversiell fråga i det politiska Sverige. Motståndarna till att införa sprututbytesprogram för att förhindra att intravenösa missbrukar drabbas av sjukdomar som bland annat hiv och hepatit brukar låta ungefär som det Patrik Stenvard för fram i P4. Principer före människor. Det är fel använda narkotika och dessutom olagligt att inneha narkotika, och för att understryka ytterligare en gång från samhällets sida hur förkastligt det är säger man nej till program som innebär en minskad risk för missbrukare att drabbas av mycket svåra sjukdomar.

Förhållningssättet till sprututbytesprogram som Patrik Stenvard för fram är verklighetsfrånvänt och direkt människofientligt. Det strider dessutom mot både forskning och de rekommendationer Sverige fått från bland annat FNs särskilda rapportör om rätten till hälsa. Vidare rekommenderar såväl WHO som FN:s aidsprogram sprututbyte som del av åtgärderna mot att minska spridningen av hiv bland missbrukare. Det struntar dock alltså Moderaterna och Patrik Stenvard i.

Hur restriktiv vår narkotikapolitik än är, kommer människor tyvärr trots det hamna i missbruk. Och människor som hamnar i missbruk struntar nog faktiskt i Patrik Stenvard och hans signaler. Vi har trots allt redan lagstiftning som gör innehav av narkotika till ett brott. Det brottet begås trots detta varje dag i Sverige. Att det finns människor i missbruk är verkligheten vi har att förhålla oss till.

Logiken i motståndet till sprututbytesprogrammen haltar dessutom. Ingen kommer att bli narkoman därför att det finns möjlighet att byta ut sina skitiga kanyler mot rena. Sprututbytesprogrammen utgör dessutom ytterligare en möjlighet att nå människor i missbruk. Här finns en ingång för samhället att erbjuda rådgivning, testning och vaccinationer. Här finns en möjlighet att även försöka hjälpa människor ur sitt missbruk. Men det är dock alltså inte något Moderaterna i Gävleborg vill ägna sig åt. Bättre är istället att riskera hiv- och hepatitspridning och sitta och skicka "signaler".

I Gävleborg har vi haft flest fall av hepatit C i hela landet per invånare. Så har det varit under flera år. Majoriteten av de smittade är unga män i åldern 20-24 år och de flesta av de som smittas, smittas genom missbruk. Att införa sprututbytesprogram skulle innebära en möjlighet att bryta den utvecklingen. Vilket inte bara handlar om att stoppa smittspridning, utan också om att minska samhällskostnaderna.

Sprututbytesprogrammen står inte på något vis i motsats till en restriktiv narkotikapolitik. Sverige har och skall ha en restriktiv narkotikapolitik. Men sprututbytesprogrammen handlar inte om Sveriges syn på droger. Sprututbyte handlar om människor. Väldigt, väldigt utsatta människor och deras livsvillkor. Det handlar om att rädda och förlänga liv, om att minska risken för spridning av hiv och hepatit. Det handlar också om anhöriga som, om inte annat, slipper oroa sig för att den som missbrukar utöver all annan misär som följer med missbruket dessutom skall drabbas av svår sjukdom.

Sprututbyte är, precis som regeringen konstaterat, en smittskyddsfråga.

Hur Sverige ser på narkotika, finns redan inskrivet i vår lagstiftning.