Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är framtidens yrke utan kollektivavtal?

Statsminister Fredrik Reinfeldt var på måndagen i Gävle för att se var framtidens jobb finns.

Han valde att besöka Ringbolaget, ett företag som saknar kollektivavtal och där de anställda bara får betalt om de säljer.

Men det var inget han ville diskutera.

– Jag är inte här för att utvärdera deras villkor. Jag är här för att förstå var jobben har möjlighet att växa fram.

Statsminister Fredrik Reinfeldt är ute på resa i landet för att ta reda på var de nya jobben kommer att växa fram när de traditionella industrijobben försvinner. Gävle och andra orter som drabbas av nedläggningar och varsel kan inte längre räkna med staten rycker ut och räddar dem.

– Jag tror att vi lämnat den tiden då vi åkte ut från Stockholm med paket till drabbade orter. I stället måste man i Gävle se vad man är bra på, det måste bygga på de människor som finns här och på att det finns företaget som tror på Gävle och som vill starta och växa här.

Och Ringbolaget i Gävle – som förra året var det snabbast växande företaget i Gävleborg – lyfts fram som ett av framtidsföretagen.

– Det är ett intressant företag som växer och som dessutom anställer många yngre.

– Det är viktigt för att förstå vilka mekanismer det är som driver företagen att växa, vad som fick de här personerna att bli företagare och vilka villkor som är viktiga för dem, säger Fredrik Reinfeldt.

Och när delägare Robin Henning lyfter fram hur mycket den sänkta arbetsgivaravgiften för ungdomar under 26 år har betytt för att företaget ska kunna anställa fler myser statsministern nöjt.

Har ingen fast grundlön

Däremot är han betydligt mindre intresserad av att diskutera den unga personalens arbetsvillkor.

De anställda på Ringbolaget saknar kollektivavtal och de flesta av dem har ingen fast grundlön. Säljer de inte några telefonabonnemang får de heller ingen lön.

Är det framtidens jobb? Att man får arbeta utan kollektivavtal och utan fast lön?

– Jag tycker att jobb ska ge bra lön och sjysta villkor.

Är det här sjysta villkor?

– Ja, det får du fråga de yngre som har fått jobb här. Jag har inte gått igenom exakt deras villkor, jag är inte heller här för att utvärdera dem. Jag noterar att det är ett företag som växer.

Men varför väljer du som statsminister att uppmärksamma ett företag som saknar kollektivavtal?

– Jag åker konstant på resor i Sverige, jag besöker olika verksamheter och det är inte alltid vi vill göra någon stor poäng av det.

Ida Källman, som är en av Ringbolagets bästa säljare, trivs med jobbet och får ut en lön som hon är nöjd med. Mellan 11 000 och 13 000 kronor i månaden. Men även hon skulle helst vilja ha en fast lön.

– Jo, det skulle jag vilja ha. Alla har vi våra svackor då och då och det är tufft att ha pressen att sälja hela tiden.