Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är inte detta Ebberöds bank?

Spännande tycker Lennart Sjögren, kd:s toppolitiker i Gävle, att vi i arbetarekommunens seniorklubb ger oss in i debatten om försäljningen av Vin & Sprit.

Lika spännande tycker inte vi Lennart Sjögrens svar var (Arbetarbladet 22 april) då han konsekvent undviker att svara på våra påståenden och frågor.

Däremot fortsätter Lennart Sjögren i känd stil att ösa beröm och lovord över Mats Odell och regeringen. Denna gudomliga källa verkar tydligen aldrig sina.

Vi tre i arbetarekommunens seniorklubb har dristat oss att i en debattartikel ta upp en del fakta om försäljningen av Vin & Sprit som under den socialdemokratiska regeringen utvecklades till ett verkligt ”guldägg”. Detta vårt påstående har Lennart Sjögren inte förnekat varför vi utgår ifrån att han helt delar denna vår uppfattning.

55 miljarder anser Lennart Sjögren att Mats Odell genom sitt idoga och helt klanderfria arbete lyckats dra loss till staten genom försäljningen.

Priset för försäljningen har tydligen också medfört att Lennart Sjögren alltjämt svävar på himmelsblå moln. Nej, tillbaka till verkligheten och erkänn att Mats Odell och bröderna och systrarna i alliansregeringen kom till ett dukat bord av socialdemokraterna.

På bordet fanns bland annat Vin&Sprit-bolaget så det var bara att ta för sig. Att misslyckas med en försäljning av nämnda bolag som betecknas som ett ”guldägg” var absolut en omöjlighet.

Den förra borgerliga regeringen sänkte skatterna och samtidigt skulle ju alla regeringspartierna ha ut något för alla de vallöften de gett före valet. För att få ekvationen att gå ihop upptogs enorma lån. Det känns hedervärt att man nu vill betala av en del av denna låneskuld. Men hur? Återigen sänks skatterna för dem som har mycket och samtidigt höjs avgifterna och sänks bidragen till dem som behöver bäst. Vi tycker att vissa företag är särskilt viktiga för staten att ha kontroll över, till exempel apoteken, Posten, SJ, Systembolaget, Telia, SSAB etcetera. Vi tycker att en del av utförsäljningen under det socialdemokratiska styret också kan diskuteras. Och vi är oroliga för flera av de planerade utförsäljningarna. Men Vin&Sprit? Vi menar att vinsterna som nu går till staten från detta lönsamma företag kommer oss alla tillgodo. År efter år. Men utförsäljningen ger ingen avkastning i fortsättningen och pengarna går till att täcka upp för gamla synder från den förra borgerliga regeringen genom att att sälja ut ett lönsamt företag. Är inte detta Ebberöds bank?

Carl Bildt talade om ”den röd-gröna röran” men nu har vi tyvärr hamnat i rena blåbärssoppan.

Staten betalar alla kostnader för botandet av alkoholskador var Lennart Sjögrens svar på en av våra frågor. Vi utgick ifrån att Mats Odell som enligt Lennart Sjögren har en enorm förhandlingskraft också därmed skulle kunna övertyga köparen av Vin & Sprit att årligen bidra med en del kostnader för botandet av personer med alkoholskador.

Men så långt räckte tydligen inte Odells förhandlingskraft till.

Vi vågar rikta kritik mot vårt partis partiledning när vi anser det vara befogat, därför passar också parollen ”Stolta men inte är nöjda” oss socialdemokrater alldeles utmärkt.

Men handen på hjärtat, Lennart Sjögren, när riktade du själv kritik mot Odell och partiledningen?

Göte Flintberg

Lennart Wiberg

Ing-Marie Hansson

Arbetarekommunens seniorklubb i Gävle