Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är Isol så jättebra?

Första bilderboken av Alma-pristagaren Isol har kommit på svenska, i samband med att den prestigefyllda utmärkelsen delas ut i Stockholm 27 maj. Världens största barnbokspris, till Astrid Lindgrens minne. Fem miljoner kronor.
Argentinska Isol befinner sig i Sverige redan nu för att föreläsa.
Men är hon värd belöningen? En ensam bok ger förstås inget svar. Ändå blir jag bestört när jag läser ”Petit, monstret” med text och bild av Isol.
Glöm hen. Här är det busiga killar som drar tjejer i håret. Flickor har dockor, pojkar slangbellor. Flickor har armarna i kors, de slåss inte utan sätter sig kärlekskrankt intill klassens buse och låter sig bli luggade. Skolfröken är en tant och mamma tant står för hemmaomsorgen. Tantvärlden skriker hjälplöst när buspojken krossar porslin.
Egentligen är ”Petit, monstret” en psykologiskt insiktsfull berättelse om en liten människa som försöker komma underfund om varför hen gör dumma saker fast hen innerst inne är snäll.
Men Isols gestaltning gör busgrabb till norm (lille Petit som fullvuxen Grand på kvartersbaren blir sannolikt inte att leka med). 50-talsvärderingar råder. En kille som gör väsen av sig får all uppmärksamhet.
I och för sig har även bildspråket samma tidstypiska stil. Lustigt, man kommer att tänka på den sortens skämtteckningar som tyckte att kärring var ett roligt ord och som brukade publiceras i svenska dagstidningar förr i världen.
Det går att förstå varför Alma-juryn fastnade för Isol. Hon visar en ovanlig förmåga att sätta sig in i det lilla barnets känslor.
Kanske kan årets val också ses som en markering – FÖR sagan som isolerad ö – MOT ”politiskt korrekt” barnlitteratur. Astrid Lindgren själv skapade ju förvisso förebilden Pippi – men lika glatt den dumma pigan Lina.
”I Argentina gillar vi inte uppfostrande böcker. Det har vi skolorna till”, har Isol meddelat i en intervju.
”Petit, monstret” skildrar komplexa känslor. Den är stark på det sättet. Alma-priset uppmärksammar bilderboksskaparna. Det är bra på det sättet. 207 kandidater var nominerade i år. De flesta nog minst lika värdiga.