Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är jag nazist, rasist, antisemit?

/

Tennis i Malmö? Antisemitism? Idrott och politik? Straffa enskilda israeliska idrottsmän? (Hans Backman, Hofors).

Annons

Jag håller mig till den ledande medicinska tidskriften The Lancet och en rapport om hälsoläget på Västbanken och i det belägrade Gaza; allt har blivit sämre sedan år 2000. Humanitärt elände, barn- och mödravård i kris (på samma nivåer som u-länder), 69 födslar i israeliska vägspärrar (mödrar släpptes inte igenom till närmaste sjukhus) och var tionde blivande moder hålls fast i olika vägspärrar, minst två timmar.

Det går att skriva om detta: Systematiska kränkningar mot delar av den palestinska befolkningen i syfte att försämra, förnedra, trakassera. Apartheid är ett lämpligt samlande begrepp, känt från Sydafrika, för att karaktärisera den israeliska överhetens syn på de underkuvade och ockuperade palestinierna.

När Israel gick in i Gaza pekades sjukhus och skolor ut; de lades i ruiner. En medveten politik. 1 300 döda, varav minst 400 barn. Carl Bildt, vanligen flummigt luddig, vågade uttala ganska skarp kritik; omotiverat övervåld. Och medveten förstörelse av infrastrukturer.

I FN antas den ena resolutionen efter den andra; Israel bryter mot folkrätten, struntar i FN och förklarar sig suverän mot alla internationella beslut, lagar och påföljder.

En lätt demokratisk fernissa, selekterad och urskiljande i det heliga landet. Demonstrativ olikhet inför lagen. Alla palestinier mindre värda. En apartheidstat.

Jan Björklund, Hans Backman, Johan Pehrson (demokratisk härdsmälta i Malmö) och Madeleine Sjöstedt (borgarråd i Stockholm) alla ömmande liberaler, utfärdar domslut mot Ilmar Reepalu, kommunalråd i Malmö; han flirtar med nazister, vänsterextremister och judehatare. Odemokratisk. Oerhörda beskyllningar, helt utan substans.

Men skall jag ta åt mig?

Att den här matchen, mot en stat som viftar bort FN, mördar barn och driver etnisk rensning spelas alls är ett nederlag. Att den spelas inför tomma läktare bara en vag markering.

I övrigt: Bojkotta israeliska varor. Stoppa svensk vapenexport dit. Läs historia.

En eftermiddag i landstingshuset; nöjda politiker presenterade några papper om framtiden. Den såg ljusare ut. En majoritet beredd att hugga in, spara 300 eller 500 miljoner och rycka upp vården. I bakgrunden Lönnbark med sin plan, äntligen tid för lite action!

Dagen efter återgår allt till ångest, väntan, vi får se och inget förhastat . Underskotten skjuter vi framför oss några år till. När syndafloden störtar in har vi för länge sedan avgått.

Mitt landsting, i Uppland, höjer taxor över taket och prissätter det fantastiska Upptåget ut ur marknaden. En skandal, typisk den höger som alltid söker marknadsmässiga lösningar. SmåBorgar överallt i den där arroganta högern.

n Sverigedemokraterna har redan skrivit ut en huvudroll i landstinget efter valet 2010. Vågmästare för stabilisering, låter den något svajigt maritima parollen. Partiet vill ha närvård, i ett sammanhållet län. Men pengarna? Pengarna?

n Några experter slänger ur sig några nedlåtande kommentarer (blir bra rubriker) om vårt fina lag; mesar som inte tacklar. Ägg i fickan, harhjärtade, obegåvade, chanslösa. Och matchen var dålig.

Jag såg något annat; Brynäs bättre halva matchen, stolpskott, delvis uppoffrande spel, lite otur och dåligt skytte. 1–1 och matchen hade vänt.

Men jag erkänner: Färjestad bättre. Eller: Bäst i landet.

n Jan Emanuel Johansson är en typisk exponent för den egoistiska, självfixerade generation som berikar sig, strunt samma hur. Ockerhyra är därför en bra affär, korkade hyresgäster får skylla sig själva. Solidaritet på museum, rättskänsla förlegad, politik bara om den ger personlig vinst.

Vem lyfter in honom i riksdagen? Det måste vara ett skämt.

Mer läsning

Annons