Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är moderaterna för eller mot?

Sedan en bild i media börjat komma fram att Gävles politiker är eniga om att söka bli kulturhuvudstad år 2014
har många undrat vad som pågår, om vi politiker inte är riktigt kloka som vill satsa 100 miljoner kronor på detta projekt.
Ett klarläggande är nog på sin plats.

Annons

Tjänstemän inom kultur & fritidsnämnden hade i början av år 2007 kommit upp med tanken av Gävle skulle söka bli nominerat som kulturhuvudstad år 2014 tillsammans med en stad i Lettland.

I mars 2007 kom frågan upp i kommunfullmäktige och inför det mötet diskuterade vi projektet i vår moderata grupp. Vi var där tveksamma men ville ändock låta en grupp undersöka vad det hela skulle innebära.

Kostnaderna förutsattes under åren fram till 2014 kunna bäras av kultur & fritidsnämndens ordinarie budget. Den budgeten är 263 miljoner kronor för 2008.

Projektgruppen har nu besökt Liverpool och Stavanger, som är kulturhuvudstäder i år, man har besökt Lettland och man har kontaktat övriga gästrikekommuner och Älvkarleby samt landstinget för samverkan och bidrag. Man har gått om bord på briggen Gerda och åkt till Visby under Almedalsveckan för att ”sätta Gävle på kartan” som sökande till att bli kulturhuvudstad.

Gävleborna har kontaktats på olika sätt för att få lämna förslag till program för Gävles aktiviteter som kulturhuvudstad år 2014. 13 och 14 oktober åkte alla kommunal- och oppositionsråd till Bryssel. Projektledare och kultur- och fritidsnämndens förvaltningschef åker också till Bryssel för att förankra Gävles kandidatur.

Måndagen 20 oktober ska kommunfullmäktige ta ställning till om Gävle ska lämna in en ansökan och vi fullmäktigeledamöter har ett digert material och en budget om 100 miljoner kronor att läsa in.

Vi tillämpar ”fri röstning” inom vårt parti så antalet nej röster bli mellan 11 och 13 och antal ja-röster mellan 4 och 2 beroende på vilka som tjänstgör.

Socialdemokraterna röstar alltid enligt partilinjen så därifrån kommer 24 ja-röster. För ett majoritetsbeslut behövs 33 röster av fullmäktiges 65.

Så det kan bli en spännande debatt 20 oktober med många argument för och emot (lyssna då eller titta på webben). Votering kommer säkert att bli med namnupprop. Kommer en ansökan att lämnas in eller inte? Påverka din fullmäktigeledamot!

Björn Frankson

gruppledare för den moderata fullmäktigegruppen

Mer läsning

Annons