Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är ni redo för årets höjdpunkt?

Årets höjdpunkt vad gäller rally i distriktet står för dörren.
Lördagen viks åt Vinterpokalen, årets inledande SM-deltävling i skogarna norr om Sandviken.

Annons

Tävlingen är den första av totalt sex i SM-serien. Sex till antalet är även sträckorna, som tillsammans omfattar elva mil.

Storfavorit till segern i fyrhjulsdrivna klassen är Pontus Tidemand, knappast tu tal om annat. Utklassningen i sprint-SM i Falun i söndags var näst intill pinsam för konkurrenterna...

20-årige Pontus från Charlottenberg, med sin norske kartläsare Ola Flöene, är det klart hetaste namnet i sporten för närvarande. Han spås en lysande framtid och vann även fjolårets upplaga av Vinterpokalen.

Om WRC-Forden håller ihop till målgång torde resterande förare få göra upp om andra plats. Mats Jonsson, Forshaga, är 18-faldig – och regerande – svensk mästare. En pallplats i siktet har även Eddie Hörbing, Laxå och möjligen även Vansbroföraren Hasse Gustafsson, tvåa i Falun härom sistens.

Det lokala hoppet heter Per-Arne Ljung, Hofors, bronsman i SM ifjol. Detta var något av en bragd i den ålderstigna Mitsubishin och även fast Hoforsveteranen bytt upp sig ett antal årsmodeller till i år ska inga underverk utkrävas.

Otrimmade fyrhjulsdrivna klassen är betydligt mer oviss. Guldet togs ifjol av Patrik Johansson, Växjö, som även finns med i beräkningen denna gång. Unge Robin Friberg från Ludvika överraskade i Falun för en knapp vecka sedan och var då snabbast i det otrimmade gänget (samt trea totalt). Blir en tuff nöt att knäcka för Johansson.

Gävles Martin Berglund bör också ha möjlighet att blanda sig i segerkampen. Han ledde ett tag i fjolårets Vinterpokal och har vid det här laget hunnit skaffa sig betydligt mer rutin att ratta fyrhjulsdrivet.

– Det här känns som min hemmatävling. Visst har jag siktet högt ställt, berättade Martin själv i samband med presskonferensen på Göransson Arena i förra veckan.

Kanske är ändå Tobias Söderqvist det allra största gästrikehoppet. 35-åringen från Årsunda vann Trimmat tvåhjulsdrivet i Vinterpokalen 2012 och knep sedermera brons totalt i SM.

– Självklart vill upprepa förstaplatsen och helst även bättra valören på medaljen, säger han.

Leif Peterson från Göteborg är den självklara utmanaren, även om gotlänningen Johan Holmberg tog guldet ifjol. Även Johan Carlsson, Degerfors, kan blanda sig i segerstriden.

Otrimmat tvåhjulsdrivet blir extra intressant i år med 18-årige jättelöftet Emil Bergkvist i startlistan. Emil från Torsåker och tävlande för Hofors MS kan gå hur långt som helst i karriären.

Även Anton Alkberg från Ockelbo är en coming-man i klassen.