Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Är på jobbet och är full"

Annons

Nyheten om att Steve Jobs, legendar i sin egen livstid, avgår som vd för Apple är oerhört märklig att läsa. Det var väntat att det en dag skulle ske, eftersom Jobs i flera år kämpat mot cancer i bukspottkörteln. Men ändå. Märkligt. 

Steve Jobs resa har varit en remarkabel sådan. Hans arbetsinsatser har drivit teknikutvecklingen framåt på ett sätt som få trodde var möjligt 1976 då han tillsammans med Steve Wozniak startade företaget Apple. Idag kan vi varje dag se resultatet av hans arbete. iPhone, iPad, iPod, iTunes och Mac har förändrat vår vardag, vår mediekonsumtion och vårt sätt att kommunicera med varandra. 

På min MacBook följer jag natten mot måndag utvecklingen i Libyen. Sky News rapporterar direkt från rebellernas intåg i Tripoli. Al Jazeera briljerar också. Svenska medier hänger inte riktigt med. Den här gången heller. I stället blir det utländska nyhetsförmedlare och Twitter som ännu en gång liverapporterar historieskrivningen. Bilderna är mycket starka. Muhammar Kadaffi kommer falla. Känslan är så stark att den går att ta på. Exakt lika märkligt som beskedet om att Steve Jobs avgår som vd är beskedet om att Kadaffis stundande fall. Född 1977 känner jag inte till en värld utan någon av dessa två närvarande i informationsflödet som aldrig stannar. Nu är båda på vägg ut ur samtiden och in i historieböckerna. 

Krisen i Eurozonen rullar vidare. Socialdemokraternas ekonomiske talesman Tommy Waidelich förkunnar i en intervju på Europapartalen följande:

Ska Sverige över huvud taget någon gång gå med i eurosamarbetet?

– Som jag kan överblicka, under överskådlig tid, är det inte aktuellt.

Vad är överskådlig tid för dig? – För mig är det min livstid, min generation. Så länge som jag är beslutsfattare.  

Socialdemokraterna har ett kongressbeslut på att man säger ja till EMU. Ett beslut majoriteten av partiets väljare var emot. Men den Socialdemokratiska partiledningen ville framstå som visionär och vid folkomröstningen 2003 var man mycket, mycket hårdför mot partiets EMU-motståndare. Ja-sidan förlorade. Striden mellan partiets två grupperingar rev upp djupa sår och skapade en klyfta mellan de två grupperingarna inom partiet och många människor for mycket illa. 

Åtta år senare har partiets så kallade bakåtsrävande nej-sägare fått rätt i sina farhågor rörande den monetära unionen och den gemensamma valutan. Något egentligt samtal om vare sig EMU eller EU har inte funnits i partiet sedan 2003. Av det enkla skälet att såren ännu inte har läkt. I stället har avgörande frågor sopats under matta av rädsla för ytterligare splittring inom partiet. Krisen inom Eurozonen aktualiserar dock EMU-frågan igen. Det samtal som sedan 2003 ignorerats bör tas nu. För att partiet skall kunna gå vidare även på detta område. 

Och Försäkringskassan. Vad håller egentligen Försäkringskassan på med? Fram till och med år 2013 kommer Försäkringskassans anslag att minska med 300 miljoner kronor. Under våren och sommaren har det kontinuerligt kommit besked om att resurserna är mycket knappa, vilket kombinerats med besked om att man avser lägga ner lokalkontor, något som dock temporärt stoppats av riksdagens socialförsäkringsutskott. ”Strategiska kommunikationstjänster” anser man sig dock ha råd med, vilket på ren svenska betyder PR och reklam. Det har man enligt tidningen Resumé köpt på sig för 50 miljoner kronor. Resultatet är bland annat sidan statusforbattraren.se. En sidan där exempelvis  Aftonbladetjournalisten Robert Laul förbättrar din Facebookstatus och du kan kolla om du har rätt till bostadsbidrag i en räknemaskin grafiskt utformad på ett sätt som får bostadsbidraget att framstå som ett lotteri. I funktionen för statusförbättringar på Facebook kan du bland annat välja humör. Där är ett av alternativen ”full”. När jag väljer platsen ”jobbet” och sedan humör ”full” för att pröva funktionen blir alltså min status som ska förbättras av Försäkringskassan funktion följande: 

”Är på jobbet och är full.”

Sedan förbättras min status av Miss Li eller Aftonbladets Robert Laul eller annan Facebook-användare. I mitt fall blir det den för mig helt okända Anna Ingerby som förbättrar min status till ”Är på jobbet och är full. Snacka om förbättrad arbetsmiljö”. Sedan kan jag posta det hela på min vägg om jag vill. Inför arbetsgivare, kollegor, vänner och andra. För. Djävligt. 

Detta är alltså vad Försäkringskassan, som inte anser sig ha råd med lokalkontor, som handlägger ärenden där motparten är missbrukare, som granskar sjukskrivningar på grund av trafikolyckor förorsakade av rattfyllerister väljer att lägga pengar på. Försäkringskassan och Regeringen spottar därmed människor i ansiktet ännu en gång. Hur Aftonbladet avser granska statusforbattraren.se är högst oklart. Eftersom en av deras egna medarbetare är reklampelare för tjänsten. 

Och frågan är om inte någon hade just status ”Är på jobbet och är full.” på Försäkringskassan när man kom på den briljanta idén med statsforbattraren.se.